Tuesday, October 9, 2007

PORTAKALLI KEK

MALZEMELER:
125gr tereyağ
1+1/3 su bardağı şeker
2 yumurta
2,5 su bardağı un
1 su bardağından 2 parmak eksik süt
2 portakal kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI:
Bir kabın içine yumurtaları,oda ısısında beklemiş margarini ve şekeri ekleyip krema kıvamına gelene kadar çırpın.Bir süzgeç yardımıyla unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin.En son portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.Kaşıkla karıştırın ki portakal kabuğunun acısı çıkmasın.Margarinle yağladınız kek kalıbına döküp 180 derecelik fırında 35-40 dakika kadar pişirin.Üzerini pudra şekeriyle süsleyebilirsiniz.Bu arada malzemesi çok olmadığı için küçük bir kek oluyor.O yüzden 20 cm lik ufak bir kalıba yada tepsiye dökebilirsiniz.
NOT:İsterseniz kekin üzerine çikolata sosu hazırlayabilirsiniz.Bunun için
50 gr tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı süt
Tüm malzemeleri bir kaba koyup benmari usulü karıştırarak pişirin.Sıcak olarak keke döküp servis yapabilirsiniz.artarsa çocuklarınız için ev yapımı tamamen sağlıklı bir çikolata olur.

AFİYET OLSUN!!!!!!!!

BOL FINDIKLI DAMLA ÇİKOLATALI MUFFİN

Baktım herkes çeşit çeşit muffinler yapmış. Bende kendi tarifimi yazayım dedim. Bu çok bereketli bir tarif çünkü ben 6 lı muffin kalıbına,16 tane kağıt kalıba döküp kalanını da artık kaşık kaşık dökmekten sıkılıp küçük kek kalıbıma döktüm ve bir sürü kek çıktı ortaya. Tabi her kalıba sadece 1 yemek kaşığı döktüm ki çok kabarıp kocaman olmasınlar. Şöyle hanım hanımcık küçücük kekler olsunlar diye. Aslında normal kek hamurunun miktarı biraz azaltılmış hali.
MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ yada yarım paket erimiş margarin
3 su bardağı un
2-3 kaşık kakao
Yarım su bardağı damla çikolata(bir kısmı üstünü süslemek için)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı bütün halde fındık içi
YAPILIŞI:
Yumurta ve şekeri iyice çıprın. İçine sütü ve yağı ekleyin. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Kakao ve vanilyayı da ekleyip iyice karıştırın. Damla çikolata ve fındığıda koyup karıştırın. Margarinle yağladığınız kalıpların yarısına kadar paylaştırın. Üstünü fındık ya da çikolata ile süsleyin. 160 derecede 15-20 dakika arası pişirin. Bu ölçülerle keskin bir kakao tadı oluyor . Eğer sevmiyorsanız kakao miktarını azaltabilirsiniz.
Resimlerim çok kötü çıkmış bu sefer kusura bakmayın. Yeniden çekmek istedim ama kekler çoktaaaaaan yenmişti. Malesef bu seferlik böyle oldu

AFİYET OLSUN!!!!!!

ELMALI KEK

Siz hiç yumurtasını ve şekerini dakikalarca çırpmadan bu kadar kabaran bir kek yaptınız mı? Yapmadıysanız buyrun yapın.Eskişehir'de hastanede çalıştığım yıllarda çok sevdiğim bir insan vardı Erinç Hocam.Hocam sizi hiç unutmadım unutmamda. Benim için yaptığınız herşey için minnettarım.Bu da Erinç Hocamdan öğrendiğim bir tarif . Yıllardır yaparım ve beni hiç utandırmamıştır.
MALZEMELER:
3 orta boy tatlı elma
1 su bardağı şeker
3 yumurta
2,5 bardak un
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı iri ceviz
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
YAPILIŞI:
Elmaları yıkayıp soyup küp küp doğrayın. Bir bardak şekeri üstüne döküp 3 saat bekletin. Diğer bütün malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Unu eleyerek koyun. Oldukça yoğun bir hamur elde edeceksiniz. Çok koyu olmuşsa biraz sütle açabilirsiniz. Margarinle yağladığınız kalıba döküp 170 derecelik fırında 45 dakika kapağını hiç açmadan pişirin.
*Tabi fırından fırına fark edeceği için siz genede camındanda olsa kontrol edin,sonra bana kızmayın:)) Bu keki dondurucuda saklayıp acil misafirler için kullanabilirsiniz. Orjinal tarifte elmalar 3 saat bekletiliyor ama aceleniz varsa ben daha önce 2 saattede denedim oda güzel olmuştu.
AFİYET OLSUN!!!!

KURU MEYVELİ MUFFİN

Bu tarifi http://ufukmutfakta.blogspot.com/ da görmüştüm. Orda gerçek topkeklere benzediği yazıyordu bende denedim. Gerçekten çok güzeldi ama evde yapılmış bir kek olduğu çok belliydi. Yani sizde denerseniz hazır topkek tadı hayal ederek yapmayın.
MALZEMELER:
2 yumurta
3 fincan toz şeker
3 fincan sıvıyağ
2 fincan yoğurt
6 fincan un
1 paket kabartma tozu
1 bardak kuru meyve
YAPILIŞI:
Kuru meyveleri ılık su içinde biraz bekletip süzün. Yumurta ve şekeri boza kıvamına gelene kadar çırpın. Yağı ve yoğurdu ekleyin. Unu ve kabartma tozunu da ekleyip iyice karıştırın. Kurutulmuş meyve şekerlemelerinide ekleyip yağladığınız muffin kalıplarına paylaştırın.180 derecelik fırında 25-30 dakika pişirin.
Ben türk kahvesi fincanı kullandım ve bu büyüklükte 12 adet muffin çıktı.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!

HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK

Bu keki geçen hafta abim için yapmıştım. Şimdiye kadar nedense kekin içine hindistan cevizi koymak hiç aklıma gelmemişti. Ama gerçekten güzel olmuştu. Bende madem yaptım basit bir kek bile olsa yayınlayayım dedim.
MALZEMELER:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker(tatlı seviyorsanız 1,5)
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
2,5 bardak elenmiş un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı hindistan cevizi
Kakao
YAPILIŞI:
Yumurtaları ve şekeri bir kaba koyup krema kıvamına gelene kadar çırpın. İçine sütü ekleyip şekerin iyice erimesini sağlayın. Sıvıyağı ekleyin. Ayrı bir kapta un,kabartma tozu,vanilya ve kakaoyu karıştırıp yumurtalı karışıma eleyerek ekleyin. Oldukça akışkan bir sıvı olmalı. Unun kalitesine göre hamurun koyuluğu değişeceği için eğer hamur koyu gelirse sütle kıvamın ayarlayın. En son hindistan cevizini ekleyip margarinle yağladığınız kalıba dökün. Soğuk fırına koyup 180 derecede yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Kürdanla kontrol edip fırından çıkarın.
Emine Beder çok eski bir programında bütün keklere 2 paket kabartma tozu konması gerektiğini söylemişti. O günden beri özel tariflerin haricindeki bütün keklere 2 paket koyarım. 1 paket koyduğumdada bu kadar kabarıyor ama 2 paket koyduğumda içi daha puf puf oluyor. Bence bu kadar kabarmasının bütün sırrı kuru maddelerin elenerek konması.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!

KURUYEMİŞLİ MUFFİN

Bu tarif internette gezerken gördüğüm bir çok kuruyemişli kekten esinlenerek yapıldı. En çokda Tarçı'nın Mutfağından. Ordaki antep fıstıklı keki görünce evde uzun zamandır bekleyen belkide bayatlamış olan antep fıstıkları geldi aklıma. İlk önce antep fıstıklarını ve fındıkları kırıp ayıkladım. Sonra fırına koyup 180 derecede karıştırarak kavurdum. Böylelikle hem kabukları soyuldu hemde bayatlamış antep fıstıkları eski haline dönmüş oldu:)) Aklımı seveyim.
MALZEMELER:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un(elenmiş)
1 kase fındık içi
1 kase antep fıstığı içi
1 kase çikolata
YAPILIŞI:
Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Önce sıvıları sonra kuru malzemeleri ekleyerek kek hamurunu hazırlayın. Kuru yemişleri ekleyip kalıba dökün. Ben küçük kek kalıbımada dökeceğim için tam ölçü hazırladım ve ölçüleri ona göre verdim. Bu ölçüleri kullanırsanız çooook sayıda muffin elde edersiniz. Kek kalıbına koyacağım için kağıtlara 1 yemek kaşığı kek karışımı koydum. O yüzden çok büyük olmadılar. Kalıba dökerseniz 180 derecede yaklaşık 45 dakika(kürdanla kontrol ederek) Muffin kalıplarında pişirecekseniz 170 derecede 20-25 dakika yeterli olacaktır.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!

DİYABETİK MUFFİN

Tarif çok isteyerek aldığım ve sonuçlarından çoook memnun kaldığım bir kitaptan. Beyaz unsuz şekersiz hamur işleri. Kitabın yazarları bir anne kız olan Arzu AYGEN-Ülfet AYGEN. Kitapta hayatımızdan zararlı maddeleri çıkararak yapabilceğimiz hamur işleri yer alıyor. Ayrıca kitabın arkasında ekolojik ürünleri alabileceğiniz adreslerde verilmiş. Beyaz un yerine tam buğday unu,mısır unu vb,rafine şeker yerine bal ve pekmez,tuz yerine deniz tuzu kullanılmış. Tarife gelince yapımı en fazla beş dakika süren ama tadı gerçekten güzel olan bir muffin çıktı karşıma. Deneyin pişman olmazsınız:))
MALZEMELER:
5 yemek kaşığı eritilmiş oda sıcaklığında tereyağ
1 çay bardağı pekmez
2 yumurta
1 çay bardağı ayran
1 çay bardağı süt
2 su bardağı tam buğday unu
1,5 tatlı kaşığı karbonat
1 tutam deniz tuzu
1 tutam muskat rendesi(ben kullamadım)
YAPILIŞI:
Fırınınızı 200 turbo ise 180 dereceye ayarlayın. Kek kalıplarınızı erimiş tereyağla yağlayıp hafifçe unlayın.Eritilmiş tereyağını,pekmezi,yumurtayı,ayran ve sütü ekleyip iyice çırpın. Mikser kullanmanıze gerek yok. Un ve karbonatı karıştırıp elekten geçirin. Elekte kalan kepekleride una ekleyin.
Üzerine tuz ve muskat ekleyip karıştırın ve sıvılara ekleyin. Tahta bir kaşıkla çok az karıştırın. Unda topaklar kalırsada önemsemeyin çok az karıştırmanız yeterlidir. Karışımı kaplara paylaştırıp sıcak fırında 12-15 dakika pişirin. Kürdanla kontrol edip fırından çıkarın. Oda ısısına gelince kalıplardan çıkartın ve iyice soğuması için tel ızgaraya dizin. Bizim alıştığımız kekler kadar tatlı değildi ama ben diyabetlileri düşünerek orjinal tarifi yazdım. Kendinize yapacaksanız pekmez miktarını ikiye çıkarabilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

YUMURTASIZ SOSLU ISLAK KEK

Aslında ıslak keki çok severim ama şu kuş gribi vakalarından sonra üzerindeki sos çiğ yumurta ile yapılıyor diye vazgeçmiştim. Taki iş arkadaşım bu tarifi verene kadar. Ne zamandır yapmak istiyordum en son doğum günümde yapıp kendime hediye ettim:))
MALZEMELER:
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
4 çorba kaşığı kakao
3 yumurta
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI:
Toz şeker,süt ve kakaoyu iyice karıştırın ve bundan bir su bardağı ayırın. Kalan malzemenin içine yumurta,sıvıyağ,kabartma tozu ve unu ekleyip karıştırın. Yağlanmış fırın kabına döküp 175 derecede batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Keki fırından çıkarın ve ayırdığınız sosu hiç bekletmeden üzerine döküp soğumaya bırakın. Soğuyunca dilimleyip servis yapın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HİNDİSTAN CEVİZLİ MUFFİN

Bir haftadır misafirlerim var. Görümcem,kızı,eşimin dayısı ve torunu. Görümcemin kızı 15 yaşında ve gelmeden önce ona mutfakta birşeyler öğreteceğime söz verdim. Şimdi hergün farklı şeyler deniyoruz. Bu muffinlarda tamamen Gamze'nin elinden çıktı. Ben sadece tarif ettim ve o çok başarılı oldu...Tarif daha önce yayınladığım hindistan cevizli kekin aynı biz sadece kalıplara döküp muffin yaptık. Bir kısmını kakaolu bir kısmını da sade yaptık. Gamzecim ellerine sağlık. Çok yeteneklisin böyle devam et. Bu arada Canan kızın büyüdü artık bırakta kendi başına birşeyler yapsın:)) Neyse ben zılgıtı yemeden susayım:)) He he he
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!

TARÇINLI UN KURABİYESİ

Bu hepinizin bildiği un kurabiyesi aslında. Ama fırından çıkınca buladığınız karışım ap ayrı bir kurabiye oluşturuyor. Sizde un kurabiyesi severlerdenseniz bide bunu deneyin. Ben acelem olduğu için hemen elimde yuvarladım ama siz vaktiniz varsa çocukluğumuzda satılan tereyağlılar gibi şekil verip çatal desenleri ile süsleyin. Çok daha güzel görünüyor.
MALZEMELER:
250 gr tereyağ(oda ısısında)
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Fırından çıkınca bulamak için:
1 yemek kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri karıştırıp yoğurun. İstediğiniz gibi şekil verip 180 derecelik fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkınca henüz sıcakken pudra şekeri + tarçın karışımına bulayın.
Tarçın yerine kakaoda kullanabilirsiniz. Oğlum istemediği için ben üstüne sade pudra şekeri serptim. O yüzden resim sizi yanıltmasın. Denerseniz daha koyu renkli kurabiyeleriniz olacak.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!

ŞAPKA KURABİYE

Bu tarifim iş arkadaşım Selma hanımdan. İçinde pişmiş yumurta sarısı kullanıldığını duyunca hemen atladım tabi tarife:)) Yapımıda pişmeside çok kolay olan bu kurabiye ağzınızda dağılıyor ve aynen bisküviyi andırıyor. Deneyin pişman olmazsınız. Tarifin orjinal adı sarışık kurabiye ama ben şapka yapmaya çalıştığım için adınıda ona göre değiştirdim:)))
MALZEMELER:
2 adet haşlanmış yumurta sarısı
125 gr yumuşak tereyağ
1 türk kahvesi fincanından 1 parmak eksik toz şeker
10 yemek kaşığı un
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri karıştırıp düzgün bir hamur yoğurun. Biraz dinlendirip merdaneyle 1 cm kalınlığında açın. İstediğiniz şekilde kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. Bu ölçülerle bir büyük fırın tepsisi çıkıyor.
AFİYET OLSUN!!!!!!!

PASTANE KURABİYESİ

Bu tarifim çoook eski bir yemek kitabından. Daha doğrusu ondan elimde kalan sayfalardan. O yüzden adını yazamıyorum. Aslında bu kadar sarı olmaması gerekiyordu ben ya pişmemişse diye bekletirken nerdeyse kuruyacakmış. Siz hafif renk alınca fırından çıkarın yoksa adını mermi kurabiye olarak değiştirmek zorunda kalabilirsiniz:)))
MALZEMELER:
4 çorba kaşığı yumuşatılmış tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1 paket vanilya
Üstünü süslemek için hindistan cevizi rendesi
Arasına sürmek için reçel yada çikolata
YAPILIŞI:
Yağı ve şekeri mikserle iyice çırpın. İçine vanilya,yumurta ve unu ekleyip iyice karıştırın. Karışımı sıkma torbasına doldurup yuvarlak olarak sıkın. Üzerine hindistan cevizi serpip 160 derecelik fırında hafif renk değiştirene kadar pişirin. Soğuyunca aralarına reçel sürüp yapıştırın.
AFİYET OLSUN!!!!!!

UYDURMA ÇİKOLATALI KURABİYE

Oğlum bayılıyor bu kahvaltılık gevreklere. Ama sütsüz. Haksızda sayılmaz yani sütün içinde yumuşayıp baygın baygın olunca hiç hoş olmuyorlar. O da cips niyetine yiyiyor o yüzden. Ama ben evin her yerinde bunları görmekten çok sıkıldım ve kurabiye haline getirdim:))
MALZEMELER:
2 su bardağı kadar şekerli kahvaltılık gevrek
2 adet 40 gr lık fıstıklı sütlü çikolata
2 kaşık tereyağ
Arzuya göre fındık,fıstık,ceviz
1 paket vanilya
1 adet muz
YAPILIŞI:
Çikolataları parçalayıp tereyağ ile birlikte bir kabın içine koyun. İçinde kaynayan su olan başka bir kabın içine koyup benmari usulu eritin. Eriyince içine vanilyayı ekleyip soğutun. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Hemen tüketmeyecekseniz taze meyva koymayın çünkü değdiklerini yumuşatıyorlar. İki adet kaşık yardımıyla alıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dökün. Buzdolabında soğutun. Çok basit ama tadı inanılmaz güzeldi.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!

PERİŞAN KURABİYE


Böyle perişan göründüğüne bakmayın tadı gerçekten mükemmeldir bu kurabiyenin. Bana göre teyze kurabiyesi bunlar. Ne zaman nerde görsem teyzem aklıma gelir. Çünkü teyzem her gününde bu kurabiyeyi yapardı ve biz çok severek yerdik. Teyzem hayatımdaki önemli insanlardan biri. Bugün bir mesleğim varsa ve kendi ayaklarımın üstünde durabiliyorsam hep teyzem ve eniştem sayesinde. Çünkü arkamda hep onlar vardı. İkinize de çok teşekkür ederim.
Neyse ben daha fazla duygusallaşmadan gelelim tarife.
MALZEMELER:
250 gr margarin yada tereyağı
3 yumurta
1 kaşık yoğurt
1 su bardağı toz şeker
4 su bardağı un
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı ceviz
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI:
Margarinle unu iyice dağılana kadar yoğurun. Diğer malzemeleride ekleyip yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp gelişigüzel kağıtların içine yerleştirin. Hatta iyice yamuk yumuk koyun ki adı gibi perişan görünsünler. Daha önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
Evde kuru üzüm yoktu ben kuru kayısıyı doğrayıp koydum. Hatta cevizle beraber bütün fındıklarda koydum ve mükemmel bir tat adeta bir enerji bombası olmuşlardı. Deneyin pişman olmayacaksınız.
AFİYET OLSUN!!!!!!!

ŞEKERLİ KURABİYE

Bu kurabiyenin tarifi benim çok sevdiğim bir insana ait.Rahmetli amcamın son yadigarı Behice yengem.Babamın sülalesinde son yıllardır bir yaprak dökümü yaşandı ve büyüğümüz diyebileceğimiz sayılı insan kaldı.Bu sonbahar rüzgarıyla dağılan sülalemizde en son 5 ay öncede annemi kaybettim.O yüzden allahım Behice yengeme bari uzun ömürler versin onu başımızdan eksik etmesin diyorum ve sizide daha fazla duygusallaştırmadan geçiyorum tarife.
MALZEMELER:
3 bardak un
Yarım paket margarin(oda ısısında)
1 çay bardağından biraz eksik sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1,5 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI:
3 bardak una oda ısısında beklettiğiniz margarini katıp karıştırın un bulgur gibi olacak.Bir çukur açıp içine toz şeker ve sıvı yağı ekleyin.Yumurtayı bir kaba kırıp beyazından biraz ayırın.Karbonatı ve yoğurdu da ekleyip yavaş yavaş yoğurun.Margarin elinizin ısısıyla eridikçe yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.Tepsiyi unlayın hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın top şeklini almasını sağlayın çünkü daha sonra fırında yayılacağı için çok yaygın bir şekil vermeyin.Yuvarladığınız hamurları önce yumurta akına sonra toz şekere batırıp tepsiye dizin.180 derecelik fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.Afiyet olsun.
NOT:Bu ölçülerle tam 16 adet kurabiye çıkıyor.Dışı çıtır çıtır ama içi yumuşacık ağızda dağılan bir kurabiye olmalı.
AFİYET OLSUN!!!!!!

ACI BİBER SOSU

Ben Eylül ayını çoook severim. Çünkü kış hazırlıklarının en caf caflı zamanıdır Eylül. Nedendir bilmiyorum ama kış hazırlığı yapmak bende bir tutku:)) Benim için rahatlamanın en kolay yolu. Çünkü sinirli olduğumda yada canım sıkkın olduğunda mutfakta olmam sorunun kolayca çözülmesi demek. Şimdi pazarda tam zamanı acı süs biberlerinin. Eşim çok sever acı biberi ve özellikle bu sosu. Aslında sosmu desem turşumu bilemiyorum ama, sos gibi kaşık kaşık yenecek turşu tadında bir lezzet olduğunu söyleyebilirim. Bu biberler ilk çıktığında yapmıştım 3 kavonoz çoooktan bitti. Geçen gün yeniden yaptım 7 kavonoz bakalım ne kadar dayanacak:)) Artık oğlum bile sofraya oturunca acı yokmu ben ekmeğimi nasıl yiyicem diyor:)) Lezzetini siz düşünün artık.....Tamda ramazan yaklaşırken mutlaka deneyin derim. Çünkü sıcacık tarhana çorbasının yanında inanılmaz güzel gidiyor.
Ben ölçüleri göz kararı yapıyorum ama size yukarıdaki 1 kiloluk kavonoz için ölçü vermeye çalışacağım. Resim içinde kusura bakmayın. Dolaptan çıkardığım kavonoz resmi çekene kadar buğu yaptı o yüzden biraz ilginç çıkmış:))
MALZEMELER:
Acı süs biberi(Bunun için ölçü vermiyorum. Çünkü ne kadar acı yiyebildiğinizle alakalı. Ben iki avuç koydum ama arkadaşım 5-6 biberle yaptı)
1-1,5 kilo domates
2-3 iri diş sarımsak
Bir yemek kaşığı turşu tuzu(Az az ekleyip tadını kontrol edin çünkü tuzdan tuza bile farklı oluyor)
2 yemek kaşığı sirke
YAPILIŞI:
Biberleri iyice yıkayıp saplarını temizleyin. Domatesleri iyice yıkayın ve rendeleyin. Temizlediğiniz biberleri ve sarımsakları rondoda iyice kıyın. Domates,biber,sarımsak,tuz ve sirkeyi bir kapta iyice karıştırın. Tuzunu kontrol edin ve kavonozlara doldurup kapağını iyice sıkarak kapatın. Sulu olmasını istiyorsanız normal domates kullanın. Ama daha susuz ve kırmızı renkli olsun diyorsanız susuz erik domateslerinden kullanın. Doldurduğunuz kavonozları buzdolabında saklayın. Ben bu güne kadar hiç dışarda tutmadım o yüzden dışarda bozulup bozulmayacağını bilmiyorum.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MISIR NASIL AYIKLANIR


Şimdi siz bu yazıyı okuyunca aman canım mısırın ayıklanmasıda anlatılırmı diyeceksiniz. Ama bence anlatılır. Çünkü ben bu yolu bulana kadar çok sinir oluyordum mısır ayıklamaya. Hele sizde benim gibi her sene 15-20 tane mısırı dondurucuya kaldırıyorsanız neler cektiğimi çok iyi anlarsınız.
Bunun için önce mısırları temizleyip düdüklü tencerede tuz koymadan haşlayın. Tuz mısırı sertleştiriyor ve pişme süresini uzatıyor. Ama isterseniz biraz şeker koyabilirsiniz. Mısırın kabuklarınıda üstünü kaplayacak şekilde koyarsanız daha lezzetli olur. Düdüklü tencerede 20-30 dakika haşlamanız yeterli. Daha sonra soğuyan mısırları ayıklayabilirsiniz. Bunun için derince bir kap alın ve ortasına daha küçük bir kabı ters çevirerek yerleştirin. Daha sonra mısırı bıçakla tanelerinden ayırın. Koçanına iyice yaklaşın ki ziyan olmasın. Bu şekilde 15 tane mısırı temizleyip poşetlemek yarım saat bile almıyor. Tanelerini ayırdığınız mısırları poşetleyin ve pipetle havasını çekip kapatın. Dondurucudan çıkarıp çözdürdükten sonra istediğiniz yerde kullanın. 1 yıla kadar dondurucuda saklayabilirsiniz. Hatta sizde mısırı sade yemeği sevenlerdenseniz dondurucudan çıkarıp biraz sıcak suda kaynatıp yeni pişmiş gibi sıcak sıcak yiyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DONDURUCUYA NELER KONABİLİR...

Daha önce yazdığım kış hazırlıkları konusundaki yazıma gelen yorumlar doğrultusunda dondurucuya neler koyduğumu açıklayarak yazacağıma söz vermiştim. Tabi ki sözümü tutuyorum ve aklıma geldiği kadar dondurucuya neleri ne şekilde koyduğumu yazmaya başlıyorum. Bunlar hepsi benim yıllardır uyguladığım ve güvendiğim metotlar. O yüzden çekinmeden yazıyorum. Umarım işinize yarar:))
Önce sebzelerle başlayalım.
DOMATES: Domatesi dondurucuya koymanın en iyi yolu bütün olarak koymak bence. Her sene bu şekilde 10-15 kilo domates koyuyorum dondurucuya. Ben şu Bursa domatesi denen ince uzun domatesleri tercih ediyorum. Kabuğu zedelenmemiş çok yumuşamamış domatesleri seçip iyice yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Her poşete 2-3 adet koyup havasını çekip bağlayın. Kullanmak istediğinizde poşetten çıkarıp çeşmenin altına tuttuğunuzda kabukları hemen çatlıyor ve soyuluyor. 1 dak dışarıda bekleyince bıçakla kolayca doğranıyor. Her türlü yemekte kullanabilirsiniz. Ama asla çözdürerek kullanmayın!!!!!!!!!
Birde domatesi rendeleyip buz kalıplarına döküp dondurun. İyice donunca kalıplardan çıkarıp poşetleyin. Benim buz kalıplarıma göre 3 adet buz 1 domates yapıyor. Bu şekilde poşetten alıp buzluyken tencereye atıp kullanabilirsiniz. Makarnalara sos olarak kullanmak için daha büyük kapaklı kaplara yada poşetlere koyarak dondurun. Çıkarınca tencereye atın ve çözününce içine zeytinyağı ve tuz ekleyin. Piştiğinde domates sosunuz hazır olacak.
KIRMIZI BİBER: Kırmızı biberleri sağlam olanlarını ayırın ve içlerini dolma yapacak gibi açarak temizleyin. İyice yıkayıp ters çevirerek sularının süzülmesini sağlayın. İyice kuruladıktan sonra iki biberi iç içe geçirerek 6-8 adet olacak şekilde poşetleyin. İyice havasını alıp poşeti bağlayın. Kullanmak istediğinizde önce dolma harcını hazırlayın. Çünkü bu biberler dondurucudan çıkar çıkmaz yani çözünmeden doldurulup pişirilmeli yoksa biberin tadı bozuluyor. Dondurucudan çıkan biberleri birkaç saniye beklettikten sonra hafifçe oynatırsanız zaten kolayca birbirlerinden ayrılıyorlar.
Birde kırmızı biberleri ince ince yemeklik doğrayıp poşetleyin. Çıkarınca buzluyken yemeğin soğanını kavururken içine atıp kavurmaya devam edin.
YEŞİL DOLMALIK BİBER: Aynı kırmızı biber gibi hazırlayın. 2-3 tanesini iç içe geçirerek poşetleyin. Kırmızı biber gibi pişirin.
Eğer biberleri elinizle değilde bıçakla düz keserek açıyorsanız kenarlarından artan biber parçalarınıda atmayın. Küçük küçük doğrayıp poşetleyin. Yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
TAZE FASULYE: Taze fasulyeleri doğramadan önce iyice yıkayın. Doğradıktan sonra ne kadar çok suda beklerse o kadar vitamin kaybeder çünkü. Yıkadığınız fasulyeleri havluyla yada gazeteye sererek iyice kurutun. Temizleyin. Yarım kiloluk poşetler olacak şekilde ayırıp poşetleyin. Havasını alıp poşeti bağlayın. Kullanacağınız zaman yemeğin soğanını salçasını kavurduktan sonra fasulye poşetini elinizle oğuşturun hemen ayrılacaktır. Buzluyken tencereye atın ve iyice kavurarak pişirin.
BAMYA: Bamyaları iyice yıkayıp kurutun. daha sonra tepesi kubbe şeklinde olacak şekilde temizleyin. Poşetleyip havasını alıp bağlayın. Pişireceğiniz zaman poşeti tencereye boşaltıp limonlu su ile bir taşım kaynatıp süzün ama suyunu atmayın. Kıymayı soğanı kavurduktan sonra bamyaları içine atın haşladığınız sudan ilave ederek pişirin. Limonla pişirmek istemiyorsanız bol domates kullanın. Yıllardır bu şekilde dondurup pişiriyorum ve hiç uzayan bamya yemeğim olmuyor.
PATATES: Patatesleri istediğiniz şekilde dilimleyin İyice yıkayıp kurulayın. Hiç suyu kalmaması gerekiyor. Bu yüzden mutfak bezleri ile kurulayabilirsiniz. Kuruyan patatesleri una bulayın. ve hemen poşetleyip dondurun. Bu şekilde hazır satılan patatesler gibi oluyor. Dondurucudan çıkarınca hiç çözdürmeden bol yağda kızartın. Özellikle fritözde kızarmanızı tavsiye ederim.
BÖRÜLCE: Aynı taze fasulye gibi hazırlayıp poşetleyin ve aynı şekilde pişirin.
MAYDONOZ VE DEREOTU: Maydonozun yapraklarını ayırın iyice yıkayıp sebze kurutucuda yada süzgeçte kurutun. Poşete koyup havasını alıp bağlayın. Yanlız poşeti düğümlemeyin kolay açılabilsinki alıp tekrar dolaba koyabilin. Kullanacağınız zaman poşeti elinize alıp ovuşturun. Yapraklar kırıldığı için doğranmış gibi olacaktır. Yemeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz.
ISPANAK VE SEMİZOTU: Ispanak ve semiz otunu iyice yıkayıp kurutun. Doğrayın ve poşetleyin. Kullanacağınız zaman donmuş olarak tencereye koyup kavurun. Yemek olarak ve kavrulan börek içi olarak kullanabilirsiniz. Ama çok uzun süre saklamayın tadı bozuluyor.
HAVUÇ: Havucu iyice temizleyip küçük küpler halinde doğrayın ve poşetleyin. Garnitürlerde ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
KABAK+PATATES+HAVUÇ: Bu üçlüyü iyice yıkayıp küçük küpler halinde doğrayın. Çocuğunuza sebze çorbası yapacağınız zaman hazır olarak kullanın. Ben çalıştığım için oğlum küçükken böyle şeyler üretmek zorunda kaldım ve çok işime yaradı.
TAZE BARBUNYA: Taze barbunyaları temizleyip poşetleyin. Pişireceğiniz zaman dondurcudan çıkarıp kuru barbunya gibi pişirin tabiki daha kısa sürede.
Gelelim meyvelere
* Komposto yapmak için erik,kayısı,kızıkcık,çilek,vişne,böğürtlen koyabilirsiniz. Meyveleri iyice yıkayıp kurutup poşetleyin. Çıkarınca komposto yapacaksanız tencereye atıp üzerine su ilave edip kaynatın. Taze meyveleri komposto yaparken şekeri su kaynamadan koyarsanız meyveler dağılmaz.
* Meyveleri reçel yapmak için koyuyorsanız(sadece çilek ve vişne koyuyorum reçellik) Vişnenin çekirdeklerini çıkarıp poşetleyin. Reçel yapmak için üstüne şekeri ilave edip ocağa koyun.
* Portakal ve limon kabuklarını rendeleyip küçük poşetlerle dondurun. Keklerde kullanabilirsiniz.
* Kuru fasulye,barbunya,nohut,göce gibi bakliyatları bir gece önceden ıslatın daha sonra süzüp poşetleyin. Böylelikle ilk aşamayı geçmiş olacaksınız. yada haşlayarak poşete koyup saklayabilirsiniz.
* Sarımsakları ezip plastik bir kabın içinde dondurabilirsiniz. Donana kadar çok koku yapıyor ama iyice donduktan sonra bu koku kalmıyor. Daha sonra kaşıkla üzerinden kazıyarak istediğiniz kadar kullanbilirsiniz.
* Yaprak sarması,karalahana sarması ve çeşitli biber dolmalarını poşetleyip saklayabilirsiniz. Çıkarınca donuk olarak tencereye dizin üzerine zeytinyağı ve sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin.
* Eğer çok vaktiniz yoksa kıymayı soğan ve salça ile kavurup dondurabilirsiniz. Sakın tuz koymayın. Tuz asitleşmesine neden olabilir. Yemeklerinize hazır kıyma ile başlayıp zaman kazanabilirsiniz. Bu şekilde karnıyarık içinide hazırlayabilirsiniz.
* Her türlü köfteyi hazırlayıp dondurabilirsiniz. Ben pirinçli köfte,kuru köfte,sulu köfte için köfte,balık köftesi,tavuk köftesi,sebze yemekleri için küçük köfteler hazırlayıp yağlı kağıt serdiğim tepside donduruyorum. daha sonra poşetleyip kaldırıyorum. İstediğinizde içinden yeteri kadar alıp kullanabilirsiniz.
* Et döner ve tavuk döner hazırlayıp dondurabilirsiniz.(yapılışını daha sonra anlatacağım.)
* Un kurabiyesi hazırlayıp istediğiniz formda streç filme sarıp dondurun. Kullanacağınız zaman dondurucudan çıkarıp dilimlenecek kadar yumuşayınca dilimleyip fırınlayın.
* Artan keklerinizi streç filme sarıp dondurun. Yemek istediğinizde çıkarıp oda ısısında bırakın yavaş yavaş koyduğunuz andaki tazeliğine dönecektir.
* Hazır yufkadan sigara böreği,buzluk böreği,mantarlı börek(yapılışını daha sonra vereceğim) vb börekler hazırlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepside dondurun. Daha sonra poşetleyin. Çıkarınca donuk olarak tepsiye dizip yumurta sarısı sürerek pişirin.
* Mantı makarnaları doldurup dondurun acil durumlarda çok işe yarıyor. Özellikle çocuğunuz gecenin bir yarısı mantı diye tutturursa:))
* Ev mantısı hazırlayıp poşetleyip dondurabilirsiniz.
* Küçük küçük doğradığınız işkembeyi dondurup saklayın. Çorba için hazır olur.
* Eğer küçük bebeğiniz varsa onun için hergün ayrı çorba hazırlamaya yetişemiyorsanız hazırladığınız çorba hiç ellenmemişken buz kalıplarına döküp dondurun ve poşetleyip üzerine tarih atın. 6 hafta tazeliğini koruyacaktır. Çıkarınca küçük bir kaba koyup çok kısık ateşte eriterek kullanın.
* Milföy hamuru yapıp dondurabilirsiniz.(Yapımını daha sonra vereceğim)
* Eğer balık dondurmak istiyorsanız balığı iyice temizleyip yıkayın. Süzüldükten sonra bir tabağın içinde dondurucuya koyun. Biraz sertleşince çıkarıp suya daldırın. Üzerini ince bir buz tabakası kaplaması gerekiyor. Daha sonra poşetleyip dondurun. Kullanacağınız zaman dondurucu kokusu sinmesin istiyorsanız ve iyice çözdürüp kullanacaksanız süt içinde çözdürün.
* Ben hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkarıp birbirine yapıştırıp mısır ununa bulayarak tepsiye diziyorum. İkinci kat olacaksa arasına yağlı kağıt koyuyorum. İstediğinizde dondurucudan çıkarıp fritözde bol yağda kızartın. Çok lezzetli oluyor. Bunun için bir su bardağı yağ alan bir fritöz bile aldım:))
* Hamsi tava yapmak isterseniz hamsileri temizleyip mısır unuyla unlayıp sırt sırta dizin. Bunun için tek kullanımlık piknik tabaklarından faydalanın. streç filmle sarıp dondurun. Kullanacağınız zaman tabaktan direkt tavaya alarak pişirin.
* Tavuk dondurmak istiyorsanız parçalanmış tavuğu iyice yıkayıp kurulayın. Poşete yan yana dizip dondurun. Üst üste gelmemesine dikkat edin. Çözünürken eşit zamanda çözünmezler çünkü. Çözdüreceğiniz zaman buzdolabının alt rafına alıp çözdürün.
* Ben 2 kilo kıyma alıp rastgele 100 gr lık paketler hazırlıyorum. Poşetin içine incecik yayıp donduruyorum yemek yapacağım zaman çok kısa sürede çözünüyor.
* Evde kalmış olan peynirlerinizi dondurucuda saklayın. Çözdürüp börek içi olarak kullanabilirsiniz.
* Ev yapımı et yada tavuk suyu hazırlayın. Buz kalıplarına döküp dondurun. Böylelikle az miktarda kullanmak istediğinizde sorun olmaz.
* Hazırladığınız meyve sularının bir kısmını buz kalıplarında dondurun. Meyve suyunu servis ederken bu buzları kullanın. Böylelikle normal buz gibi çözünüp meyve suyunun tadını değiştirmez.
* Mumlarınızıda dondurucuda saklayın. Kullanırken daha uzun süre yandığını göreceksiniz.
* Bu arada çözdürdüğünüz eti bir daha asla dondurmayın. Bezelyeyi yazmayı unutmuşum ama onuda herkes biliyordur zaten.
Biliyorum çoook uzun bir yazı oldu ama aklıma gelen herşeyi yazmak istedim. Daha sonra hatırladıklarım olursa yine eklerim.
NOT: Daha önceki yazıma yorum yazan Emine arkadaşım meyve suyunu buz poşetlerinde sakladığından bahsetmişti. Bana o konuda ayrıntı yazarsanız sevinirim.

KIŞ HAZIRLIKLARI BAŞLADI


Malum yaz geldi ama kış hazırlıkları ile birlikte geldi. Kışı rahat rahat geçirmek için şimdiden başlamak gerekiyor. Diyeceksiniz ki artık her mevsim herşey var uğraşmaya değmez. Bence değer. Herşeyi mevsiminde en taze en hormonsuz hali ile depolamak bence en iyi çözüm.Şimdi bezelye,bamya ve vişne için en uygun zaman. Malum üçüde hemen bitiveriyor.
Bu makineyi geçen sene aldım. Gerekirmi derseniz dondurucuyla çok haşır neşir olmuyorsanız değmez tabi. Bunun için elektrik süpürgesi veya pipet kullanabilirsiniz. Ama benim gibi 10 kilo domates 10 kilo fasulye vb. koyuyorsanız bu makine hayatınızı kurtarıyor. İçindeki havayı çekiyor ve çift taraflı yapıştırma yaparak poşeti kapatıyor.
Ben dondurucuya herşeyi çiğ olarak koyuyorum. Önemli olan tamamen kuru olması ve havasının iyi alınmış olması. Tamamen kuru olarak koyduğunuz hiçbir sebze bozulmuyor. Şoklamada yapabilirsiniz ama ben yapmıyorum. Çünkü dışını ne kadar buz kaplarsa o kadar çabuk bozuluyor sebzeler. Bana göre yani.
Neyse çok konuştum galiba. Uzatmayayım hadi kalkın pazara en taze sebzeleri seçmeye. Hazırlığımızı yapalım ki kışı rahat rahat geçirelim di mi yani.......

EV YAPIMI LOR PEYNİRİ

Dedim ya taktım artık herşeyimi evde yapmaya. Aslında amacım evde gerçek peynir yapmaktı ama önce mayanın yapılması gerekiyor ve baya uzun sürüyor. Hem koyun şirdeni bulmam gerekiyormuş.Hafta sonu kasaba gidince bulursam onuda yapıcam. Şimdilik bunu deneyeyim dedim ama sonuçtan memnun kaldık. Çünkü bununla sigara böreği yapabilirim. Dimi yani:))
MALZEMELER:
1 kilo süt
Yarım çay bardağı limon suyu yada sirke
Bir tutam tuz
YAPILIŞI:
Sütü tencereye koyun ve ısıtmaya başlayın. Tam kaynamak üzereyken limon suyunu ekleyip şöyle bir karıştırıp bırakın. Üstüne temiz bir bez örtüp 2-3 saat dinlendirin. Bu sürede hiç karıştırmayın ki dağılmasın. Daha sonra temiz bir tülbente süzüp tuzunu ekleyin sıkıca bağlayıp bir yere asın. Suyu iyice süzülünce buzdolabına alın. Buzdolabında 3-4 gün acılaşmadan kalıyor. Ama uzun süre kullanmayacaksanız buzdolabı poşetine koyup dondurucuya kaldırın. Bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Eğer evde son kullanma tarihi geçmiş sütleriniz varsa atmayın onlarla yapın. Yada ekşimiz yoğurdunuz varsa biraz sulandırıp koyu ayran kıvamına getirin vE kaynatın.Aynı işlemi uygulayın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!

GÜL REÇELİ

Bu güller bahçemizin gülleri. Bu reçelde arkadaşımın getirdiği mis kokulu ısparta güllerinden yapıldı. Bahçemiz şimdi öyle güzel olduki. Kirazlar olmak üzere,heryerde rengarenk güller var. Elmalar,armutlar,şeftali,trabzon hurması,ceviz,dut,fındık,incir,yeşil erik,mürdüm eriği,üzüm,yer elması.....yani anlayacağınız mesire yeri gibi bir yerde yaşıyorum. Zaten çocuğumu bu doğallığın içinde büyütebileyim diye rabbimin beni buraya gönderdiğini düşünüyorum. İlk reçelimiz miskokulu güllerden oldu. Tabi diğer ağaçlar meyve verdikçe ben onlardanda güzel reçeller yapıp sergilemeye devam edicem. Bakalım beğenecekmisiniz çocukluğumun gül reçelini. Nedendir bilmem reçelle pek aram yok. Sadece gül ve çilek reçelini severim. Bir gün birisi bahçendeki güllerden reçel yapacaksın deseydi hayatta inanmazdım:))
MALZEMELER:(1 kiloluk kavonoz için)
8-10 adet kokulu gül
4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
4-5 adet limon tuzu
YAPILIŞI:
Şeker ve suyu bir tencereye koyup koyu kıvamlı bir şerbet olana kadar kaynatın. Diğer tarafta gül yapraklarını ayıklayıp iyice yıkayıp salata kurutucusunda suyunu alın. Limon tuzunu eritip gül yapraklarının üstüne dökün. Elinizle ovalayıp gülün renginin çıkmasına yardımcı olun. Reçel kıvamına gelmiş olan şerbete gülleri ekleyin. Şerbet biraz sıvılaşacaktır. Bir taşım kaynatıp gül yaprakları yumuşayınca ocağı kapatın. İçinde çok fazla gül yaprağı istemiyorsanız yaprakları azaltabilirsiniz.Sıcakken kavonozlayıp saklayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!

KURUYA GEEEEL KURUYAA!!!!!!

Şimdi siz başlığı ve resmi görünce bu ne rejim ne lahana turşusu diyeceksiniz ama bu gerçekten yaş pasta ama kuruyla yapılıyor.Evet tahmin ettiğiniz gibi bu KURUFASÜLYE pastası.O nasıl olur demeyin mutlaka deneyin.Çok ama çok şaşıracaksınız hatta misafirlerinizi içindekinin kestane değilde kurufasülye olduğuna inandırmakta zorlanacaksınız. Bu tarif işyerindeki bölüm şefimin eşi Emel hanımdan.Kendisi bu pasta ile yıllar önce belediyenin yardım kermesinde derece almış.Yani ödüllü bir pasta. Emel hanım herşey için çok teşekkür ederim ellerinize sağlık.Bu arada şefim yeni arabanızı güle güle kullanın.Allah kazasız belasız kullanmak nasip etsin.
MALZEMELER:
2 bardak kurufasülye
1 su bardağı iri ceviz içi
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 adet portakal kabuğu rendesi
Üst Kreması İçin:
500 ml süt
1 su bardağı toz şeker
1,5 çorba kaşığı kakao
3 kaşık un
2 yumurta
1 çorba kaşığı margarin
YAPILIŞI:
Kurufasulyeyi bir gece önceden ıslatın.Ertesi gün biraz diri kalacak şekilde pişirin.Ceviz hariç kek için gerekli malzemeleri robotta çekin.Daha Sonra iri dövülmüş cevizi ekleyin.Yağlı tepsiye döküp sıcak fırında yarım saat pişirin.Çıkınca üzerine çatalla delikler açın. Kek pişerken diğer taraftan üst kremasını pişirin.Bunun için margarin ve yumurta haricindeki malzemeleri hafif ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Ilınınca margarini ekleyin çırpın.Ayrı kapta çırpılmış yumurtalarıda ekleyip tekrar çırpın. Soğumuş kekin üstüne kremayı döküp istediğiniz şekilde süsleyin.Buzdolabında soğutup servis yapın.Afiyet olsuuun. NOT:Orjinal tarifde yumurtalar kremaya sonradan eklenmiş.Tarifi bozmadan yazmak istedim ama yumurtalar krema malzemeleriyle birlikte pişirilebilir diye düşünüyorum.Sağlıklı olması açısından.Siz istediğiniz şekilde uygulayabilirsiniz.
DENEYİN PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ!!!!

FINDIK KROKANLI YAŞ PASTA

Evettt Gamze ile çalışmalarımız devam ediyor. Buda dün akşam yaptığımız yaş pasta. Ben işten geldikten sonra yaptığımız için yemeden önce beklemesi gerekiyordu. Bizde bugün akşam keseriz diyerek sözleştik ve pastayı dolaba kaldırdık. Ama gecenin bir yarısı ben pastanın nasıl olduğunu merak edince kestik ve sözde rejim yapan ben gece 12 de koca bir dilim pasta yedim. Ama bende insanım dimi yani sabrımın bir sınırı var. Şunun şurasında tatile kalmış iki hafta zaten veremiycem beş kilo bari daha fazla kendime işkence etmeyeyim dimi :)))
Neyse gelelim tarife. Aslında her zaman yaptığımız basit pasta ama Gamze eve gidince yapmak isterse tarifi hazır olsun diye yazıyorum:)))
MALZEMELER:
Kek için:
4 yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Ara kreması için:
1 paket dolgu kreması
3 çay bardağı süt
2 adet muz
Üstü için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Kürdan ucu ile bitkisel gıda boyası
Fındıklı krokan için:
1,5 su bardağı toz şeker
1 kase fındık içi
YAPILIŞI:
Kek malzemelerini karıştırıp hazırlayın. 24 cm lik yuvarlak kalıba döküp 175 derecede kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Krem şanti ve sütü çırpıp buz dolabına kaldırın. Krokan için toz şekeri teflon tavaya koyup çok kısık ateşte karıştırarak karamel kıvamına getirin. Ocağı kapatıp fındıkları içine atıp karıştırın. İçine yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye döküp iyice soğuyana kadar bekleyin. İyice sertleşince parçalayıp rondodan geçirin. Soğuyan keki ortadan ikiye bölün ve şekerli ılık süt ile ıslatın. Dolgu kremasını sütle çırparak hazırlayın. Muzları içine doğrayın. Keki alt kısmını zemine koyun. İçine dolgu kremasını yayın. Diğer katı üstüne kapatın. Krem şanti ile üstünü tamamen kaplayın. Fındık krokanı üstüne dökün. Kalan krem şantiye kırmızı gıda boyasını ekleyin. Sıkma torbasına doldurup kenarlarını süsleyin.
Ben aslında krokanı içine koyacaktım ama aklıma geldiğinde pastayı krem şanti ile kaplamıştık :)) Siz isterseniz içine koyabilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EŞİMİ ŞAŞIRTAN PASTA

Bu pasta hayatımda yaptığım en hızlı pastaydı diyebilirim.Çünkü sevgililer günü için eşime sürpriz yapmak istedim ve işten eve koştura koştura gelip yarım saat içinde bu pastayı yaptım.Tarif Zuhal Yalçın'ın Karnavalından.Bu basit ama bir o kadar da lezzetli pasta için Zuhal Hanım a teşekkür ediyorum ve geçiyorum tarife,
MALZEMELER:
Pandispanyası için:
3 yumurta
5 çorba kaşığı şeker
3/4 su bardağı un
Fırından çıkınca ıslatmak için 1 çay bardağı soğuk süt
Kreması için:
500 ml süt
3 kaşık un
4 kaşık toz şeker
1 paket vanilya
Soğuyunca istenen meyveler
Üstünü süslemek için:
1 paket kremşanti
1 bardak süt
YAPILIŞI:
Toz şeker ve yumurtayı iyice çırpıp ununu eleyerek ekleyin.Yağlı kağıt serili fırın tepsisine döküp 180 derecelik fırında kenarları kızarmaya başlayıncaya kadar pişirin.Fırından çıkarınca kıvırırken kenarlarının kırılmasını önlemek için soğuk süt gezdirin ve soğumaya bırakın.İç kreması için olan malzemeleri karıştırıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Bu arada üstüne sürülecek krem şantiyide hazırlayıp dolaba koyun ki sertleşsin.İç kremayı ocaktan alırken içine vanilyayı ekleyin ve soğumaya bırakın.soğuyan kremanın içine istediğiniz mevsim meyvelerini ekleyebilirsiniz.Ben muz ve bolca ceviz koydum.İkiside bu kremaya çok yakışmıştı.Kremayı pandispanyanın üstüne serin ve yağlı kağıt yardımıyla rulo yapın.Ben bu aşamada biraz dolapta beklettim iyice rulo şeklini alması için.Daha sonra üstünü krem şanti ile kaplayıp gönlünüze göre süsleyin.Ben üstünü süslemek için evdeki antep fıstıklı çikolataya rondodan geçirdim.
Çok az malzemeyle ve kısıtlı bir zamanda lezzetli bir pasta yapmak isterseniz denemenizi tavsiye ederim.Ben bu pastanın adını eşimi şaşırtan pasta koydum.Çünkü tadına baktığında ilk söylediği "Bu kadar lezzetli olacağını hiç ummuyordum" oldu....
AFİYET OLSUN!!!!

ANKARA PİLAVI:))

Bu pilavın gerçekten böyle bir adı varmı bilmiyorum ama hastanede çalışırken menüde bu pilav varken Ankara Pilavı yazardı. İnanılmaz lezzetli ve besleyici bir pilav. Benim yemekhanede ikinci kez sıraya geçmeme sebep olan yemeklerden bir diğeri:)) Eşim ve oğlumda çok seviyor. Deneyin belki sizde seversiniz. Tarif tamamen benim damak tadım. Çünkü kimseye sormadım yerken içindekilere göre yapılışını hayal ettim. Orjinal tarif böylemi bilmiyorum ama yaptığım pilav hastanede yediğimle aynı tatda:)))
MALZEMELER:
Yarım paket arpa şehriye
Arzuya göre kuşbaşı et
2 kaşık tereyağ
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık salça
Sıcak su
YAPILIŞI:
Kuşbaşı etler biraz daha küçültülüp tencereye alınır kendi suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirilir.Tereyağ ve zeytinyağı tencereye konur içine şehriyeler eklenip iyice kavrulur. Salça eklenir. Etler ilave edilip karıştırılır. Üstünü örtecek kadar sıcak su konur ve tuz atılıp kapak kapatılır. Suyunu çekince üstüne kağıt havlu konup 20 dakika kadar demlendirilir. Yanlız başına ana yemek olarak servis edilebilecek kadar lezzetli bir pilav olur.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!

FIRIN MAKARNA

Dün akşam ne yemek yapacağıma bir türlü karar vermeyince dolapta ne varsa çıkardım.Önce zeytinyağlı fasulye yaptım,baktım dolapta artık bizi pişir diye yalvaran brüksel lahanaları var onları da zeytinyağlı pişirdim.O arada oğlum mutfağa geldi ve brüksel lahanalarını görünce ben o tuhaf şeyleri yemem dedi.Taze fasulyeyide hiç canı istemiyormuş.Ama şöyle fırında makarna yapsam çok sevinirmiş.Aslında normalde hayır o taze fasülye yenecek diye ısrar eder başka yemekte yapmazdım ama ne hikmetse canım mutfaktan çıkmak istemedi ve istediği gibi fırın makarna yaptım.Yemek süresince ıh ıh ıh çok güzel olmuş diyerek yiyince bende insafa gelip taze fasülye konusunda ısrar etmedim.Gelelim oğlumun bayıldığı makarna tarifine.
MALZEMELER:
350 gr makarna
2 kaşık zeytinyağ
2 kaşık un
1-1,5 su bardağı süt
İstediğiniz kadar beyaz peynir
İstediğiniz kadar kaşar peyniri
Arzuya göre sosis-salam
2 adet yumurta
Karabiber,tuz
YAPILIŞI:
İlk önce makarnayı haşlayıp suyunu süzün.Soğuk suyla iyice yıkayıp bir kenara koyun.Başka bir tencereye zeytinyağı ve unu koyup un kokusu çıkana kadar kavurun üzerine soğuk sütü yavaş yavaş ilave edip beşamel sos yapın.Akışkan kıvamda bir sos olmalı süt yeterli gelmesze ilave ederek sosun kıvamını ayarlayabilirsiniz.Ocağı kapatıp içine tuz,karabiber ve ufaladığınız peynirleri koyun.Beyaz peynir koymak zorunda değilsiniz benim oğlum hiç peynir yemediği için bolca ezine peyniri koyuyorum içinde anlamadan yiyiyor.Daha sonra sosisleri doğrayıp makarnalara ekleyin.Yumurtaları ayrı bir kapta karıştırıp makarnaya döküp karıştırın.Hazırladığınız sosuda ekleyin iyice karıştırıp bolca margarinle yağladığınız kek kalıbına boşaltın.Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 30-35 dakika kadar yani sos katılaşıp dışı kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN!!!!!!!

BEZEEEE

Bu tarif http://siberella.blogcu.com dan. Hep gözümde büyütürdüm beze yapmayı. Yapınca anladımki gerçekten sadece büyütmüşüm. Şekilleri biraz yılan gibi oldu ama tadı inanılmaz güzeldi. Tarif için Sibel'e çok teşekkür ederim. Sayesinde arşivime yeni bir tarif eklendi. Geçen haftaki misafirlerime de yaptım onlarda çok güzel olduğunu söylediler. Deneyin pişman olmazsınız.
MALZEMELER:
3 yumurta akı
3 çay bardağı tozşeker
1 çimdik tuz
YAPILIŞI:
Yumurta aklarını sarılarını hiç karıştırmadan ayırın. Çelik bir tencereye koyun. Üstüne toz şeker ve tuzu ekleyip ocağa koyun. Ocağı iyice kısın. Mikserle karıştırmaya başlayın. Önce yavaş sonra hızlı devirde kar gibi olana kadar karıştırın. Biraz uzun sürüyor karıştırması ama mikseri kaldırdığınızda kar gibi görünüyor ve düşmüyorsa olmuş demektir. Sıkma torbasına doldurup yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine sıkın. 100 derece fırında iyice sertleşene kadar pişirin. Yaklaşık 25-30 dakika sürüyor. Tabi çok kalın sıkmadıysanız. Fırını kapadıktan sonra soğuması için fırında bırakın. İsterseniz hazırlarken toz antep fıstığı ekleyip.Piştikten sonra arasına çikolata sürüp ikisini birbirine yapıştırarakda servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PATLICAN ARASI

Tarif Emine BEDER'e ait. Eşim patlıcanın her türlüsüne bayılır. Bende hep aynı şeyleri yapmaktansa değişikliler yapmaya bayılırım. Buda yaptığım araştırmalar sonucunda yapılan ve eşimden tam not alan bir tarif. Tamam biliyorum çoook hafif değil ama arada böyle kaçamaklarda yapmak lazım di mi :))
Ben tarifi kendime göre yorumladım ve size onu yazıyorum.
MALZEMELER:
Patlıcan
Beyaz peynir
Maydonoz yada dereotu
Yumurta
Galeta unu
Un
YAPILIŞI:
Patlıcanları soymadan dilimleyin ve tuzlu suda bekleterek acısının çıkmasını sağlayın. Daha sonra süzüp kağıt havlu ile kurulayın. Beyaz peynir ve maydonozu karıştırıp iç harcını hazırlayın. Harcı iki patlıcanın arasına yerleştirin. Hazırladığınız patlıcanlı kuleyi önce una sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!

EV YAPIMI YOĞURT

Siz şimdi aman bu ne ya insan hiç yoğurt yapıp onuda yayınlar mı diyeceksiniz ama bu benim ilk yaptığım yoğurt. Aslında oğlum doğduğundan beri sağlıklı şeyler yedirmeyi takıntı haline getirmiş tarhanasından eriştesine,turşusundan salçasına kadar yapan ben pastörize sütten yoğurt olmaz laflarını duyup hiç denememiştim. Sokakta satılan sütleride evime sokamazdım. Hani Eskişehir'de olsa 30 yıllık sütçümüz vardı Emine teyze. Kendisinide bir tanecik ineğinide çok iyi tanırdık. Belki ondan alır denerdim ama olmadı işte buralarda. En son gıda katkı maddelerine taktığım şu aralar hazır yoğurtların içine margarin kattıklarını okuyuncada denemeye karar verdim. Çünkü oğlum yoğurt delisi. Bilgisayar başında oynarken bile atıştırmak için anne yoğurt getir diyebilecek kadar:)) Yani iş başa düştü deneyeyim dedim ve çok beğendik. Ama en kısa zamanda kendi yoğurt mayamıda kendim yapıp onunla deneyeceğim eminim daha da lezzetli olacak.
Mayalı hamur yaparken mayayı aktif hale getirmek için şeker konmasından yola çıkarak neden olmasın dedim ve yoğurdu şekerle mayaladım:)) Ama galiba işe yaradı.Düşündüğümden daha katı bir yoğurt oldu ve şeker tadı da yoktu....
MALZEMELER:
1 kilo yağlı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI:
Sütü tencereye koyup kaynatın ve yoğurt yapmayı düşündüğünüz kaba dökün. Oda ısısındaki mayalık yoğurdu kaşıkla iyice ezin . İçine şeker ilave edin. Kaynattığınız sütü pamağınızla kontrol edin. Hafif sıcaklığı elinizi rahatsız ediyorsa tamamdır. Kaşıkla biraz süt alıp yoğurdu inceltin. Yoğurt tenceresinin yanından hafifçe akıtın ve kaşığı kaymağı bozmadan içine sokup hafif hafif çalkalayın. Üstünü örtün ve katılaşana kadar oda ısısında bekletin. Yoğurt tuttuktan sonra kapağı açık olarak buzdolabına koyup en az 12 saat bekletin.
Rahmetli annem yaz kış yoğurdu hiç sarıp sarmalamadan mayalardı. Ve hazır yoğurtların kıvamında olurdu. Keşke şimdi burda olsaydı da sırrını söyleseydi:((
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!

ACILI EZME

Bu tarif Metin Gümüş'ün mezeler kitabından. Eşim acılı ezmeyi çok sever ama ben bu kadar kolay olacağını düşünmemiştim. Bana göre kebaplarıyla ünlü yörelerde yapılan farklı sırları olan bir mezeydi. Ama denemek lazım diyerek başladım ve yaptıktan sonra sabırsızlıkla eşimin gelmesini bekledim. Ve sonuçççç eşim çok başarılı buldu. Tabi böyle oluncada bana yazmak düştü:))
MALZEMELER:
2 adet iri domates
2 adet kuru soğan
Yarım demet maydonoz
2 çorba kaşığı acı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet acı sivri biber
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı sirke(ben koymadım)
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI:
Domatesleri soyun ve çekirdeklerini çıkarın.Soğanları soyun ve büyük parçalara ayırın.Biberlerin çekirdeklerini çıkarın. Maydonozların yapraklarını ayıklayın. Sarımsakları soyun ve bütün malzemeyi blender yardımıyla parçalayın. Püre kıvamına gelene kadar devam edin. Kıydığınız bu malzemeyi bir tülbente koyun ve fazla suyunun süzülmesini sağlayın. Süzülen karışıma salçaları,zeytinyağını,limon suyunu,nar ekşisini,toz biberi ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Etlerin yanında servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GAVURDAĞI SALATASI

Benim Murat adında bir eniştem var. Bize her geldiklerinde onlara krallara layık sofralar hazırlıyorum ama yaranamıyorum. Neymiş efendim gavurdağı yokmuş. Dese ki soğanlı domatesli salata hemen yapayım. Ben nerden bileyim gavurun dağını mağını. Dimi yani:)) Neyse sonunda int. baktım gavurdağı neymiş diye. İşte şu gördüğünüz herkesin bildiği salataymış. Sonunda sevgili enişteme özene bezene yaptım ama neymiş efendim gavurdağında biber olmazmış. Meğer gıcık enişte biber yemezmiş. Ben ne bileyimmmm.
Gördüğünüz resim eşim işten gelecek sofra hazır olmayacak diye kocaman kocaman doğrayarak yaptığım salata siz daha küçük doğrayıp göbek marul yapraklarının içinde servis yapabilirsiniz.
MALZEMELER:
2 adet kurusoğan
2 adet domates
2 adet salatalık
2 adet sivri biber
Bolca maydonoz
Ceviz içi
Limon suyu yada nar ekşisi
Tuz
Zeytinyağı
YAPILIŞI: Bütün malzemeleri küçük küçük doğrayıp karıştırın. Sırasıyla limon suyu tuz ve zeytinyağı ekleyin. Ceviz ilave edin. İstediğiniz gibi servis yapın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!

PATLICAN SALATASI 2

Bu da kayınvalidemin patlıcan salatası. Aslında renk cümbüşüne bakınca yaz salatası demek gerekir herhalde. Malum yazın iyice kendini hissettirdiği şu günlerde hem yaz lezzetinde hem yaz hafifliğinde bir salata işte.
MALZEMELER:
Patlıcan
Taze sarımsak
Taze soğan
Kuru soğan
Kırmızı biber
Domates
Maydonoz
Zeytinyağı
Limon suyu
Tuz
YAPILIŞI:
Patlıcanları birkaç yerinden delerek fırında közleyin. Pişince kabuklarını soyup limon suyu sürün ki kararmasın. Diğer malzemelerin hepsini küçük küçük doğrayıp bir kapta karıştırın. Zeytinyağı,limon suyu ve tuz ile tatlandırın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KASNAKTA PATLICAN SALATASI

Emine Beder bir programında patlıcan közlemenin farklı yollarından bahsediyordu. Orada duydum bu basit metodu. Denemeden duramadım tabiki. Ama iyiki denemişim. Bundan sonra kesinlikle bu yolu kullanacağım. Çünkü fırında çok uzun zaman alıyor ve başka birşey yapmayacaksam sadece 2-3 patlıcan közlemek için fırın çok masraflı oluyor. Ocakta közlemekse bence direkt kansorejen etki oluşturuyor, is kokusuda cabası.
Bu metotda patlıcanı alıyorsunuz elinize ve iyice yıkayıp sapını bile koparmadan atıyorsunuz kızgın yağın içine. Kabuklarında en ufak bir delik olmamasına çok dikkat edin ki içine yağ almasın. Üstünden kaşıkla bastırıp bakın yumuşamışsa patlıcan hazırdır. Biraz soğuduktan sonra kabuklarını soyup karamaması için limon suyu sürmeniz yeterli. İçinde bir gr yağ bile yok ama bembeyaz ve soyması çok kolay közlenmiş bir patlıcanınız var artık.
Kasnağını yapmak için patlıcandan ince uzun dilimler çıkarın. Üzerine zeytinyağı sürüp ızgaraya koyun ve pişirin. Ama benim gibi unutmayın yoksa ayakta durması çok zor oluyor. Hazırladığınız patlıcanı bir bardağın etrafına sarın ve sıcak suda beklettiğiniz taze soğanın yapraklarıyla bağlayın. Bardağı dikkatlice içinden çıkarın. Hazırladığınız közlenmiş patlıcanı sarımsak,zeytinyağı,tuz ilavesiyle hazırlayın ve kasnağın içine yerleştirin.
Her zamanki gibi basit bir salata ama her konuk için ayrı ayrı hazırlanabilecek bir sunum. Masada çok hoş duruyordu.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!

TEL ŞEHRİYE SALATASI

Bu salatanın tarifi iş yerindeki arkadaşım Selma Hanım'dan. Çok güzel olduğunu söylemişti bende dün akşam denedim. Gerçekten güzeldi ama ben içine dereotu ve maydonoz koymayı unutmuşum. Siz resmi dereotlu hayal edin lütfen :))
MALZEMELER:
Yarım paket tel şehriye
Bir kutu garnitür
Kornişon turşu
Bir kutu mısır konservesi
Dereotu
Maydonoz
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI:
Tel şehriyeyi kaynayan suya atıp iki taşım kaynatın. Yani 1-2 dakika. Yenecek kıvama gelen şehriyeyi süzüp soğuk suyun içine alın ki pişmesi dursun. Sonra süzdüğünüz şehriyeye diğer malzemeleri katıp karıştırın. Salatanız hazır. Salatanın süsünü yemekoloji.blogcu.com daki patates salatasından esinlenerek yaptım.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!

YEŞİL RULO


Bu tarif Emel Başdoğan'ın kitabından.Tadıda görüntüsü kadar güzel.Çok hoş bir sunumu olduğu için davet sofralarınızda göz alıcı durabilecek bir meze.
MALZEMELER:
Krep hamuru için:
250 gr un
4 adet yumurta
500 cc süt
Tuz ve şeker
İç harç için:
1 demet maydonoz
1 su bardağı süzme yoğurt
200 gr beyaz peynir
3-4 diş sarımsak
Tuz
Dereotu
İnce dilimlenmiş salam
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Salatalık turşusu
YAPILIŞI:
Önce maydonozu yıkayın ve kuruması için bir kenara koyun. Krep malzemelerini mikserle iyice karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam alınca oda ısısında yarım saat dinlendirin. Krepleri ısıttığınız tavaya 1,5 kepçe kadar dökerek pişirin. Orta kalınlıkta olması gerekiyor.Bu hamurdan 6 adet krep yapılıyor.
Daha sonra kuruttuğunuz maydonozları rondoda kıyın ve bir kabın içine alın. Rondoyu hiç yıkamadan içine yoğurt,peynir,sarımsak,tuz,zeytinyağını,dereotunu koyun ve karıştırın. Tezgaha yağlı kağıt serin ve krepleri 2x3 şeklinde bir dikdörtgen oluşturacak şekilde birbirinin üstüne getirerek yerleştirin. Yaptığınız harcın bir kısmını üstüne sürmek için ayırıp kalanını spatulayla kreplerin üstüne yayın. Salam dilimlerini boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Dikdörtgenin kısa kenarına salata turşularını yerleştirip yağlı kağıdı kullanarak rulo yapın. Açılmaması için lastiklerle tutturup buzdolabına koyun. Buzdolabında gece boyunca yada en az 3 saat sertleşmesi için bekletin. Dinlenmiş olan krebi dolaptan alıp kalan harçla üstünü sıvayın. Doğradığınız maydonozlarla krebi tamamen kaplayın ve servis tabağına yerleştirin. Afiyet olsun!...
NOT:Ben krebi yarım ölçü hazırlayıp ince krepler yaptım. Yani yarım ölçüden 6 krep yaptım. Ama benim yemek takımlarımın büyük salata tabağına göre oldu. Kocaman olsun istiyorsanız kalın krepler yapın ama böylede gayet güzeldi.
AFİYET OLSUN!!!!!

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

İnsanoğlu ölümü hiç yakıştıramıyor herhalde kendisine. Hafta sonu Eskişehir'e gittiğimizde annemin mutfağında 5 kiloluk bidonlarla yapılmış salamura yaprakları buldum. Aldım eve getirdim. Kaç gündür bakıp bakıp ağlıyorum. Dün akşamda hem sardım hem ağladım. Güzel annem hasta yatağında bile bizi düşünmüş. Canım benim mekanın cennet olsun. Rabbim yattığın yerde dinlendirsin.
MALZEMELER:
Salamura yaprak
3-4 adet kurusoğan
2-3 kaşık salça
Pirinç(yine göz kararı)
Karabiber
Kekik
Nane
Tuz
Zeytinyağı
1 adet kesme şeker
YAPILIŞI:
Zeytinyağlı sarma yaparken önce içini hazırlayıp soğutmak gerekiyor. Bunun için soğanları çok küçük doğrayıp zeytinyağı koyduğunuz tencerede 1 adet kesme şekerle karemelleştirin. Daha sonra pirinci koyup biraz kavurun. Salçayı ekleyin. Pilava koyduğunuzdan daha az sıcak su ekleyin. Tuzunu ekleyin. Pirinçler tam pişmemiş olacak. Suyunu çekince baharatlarını ekleyip altını kapatın ve demlendirin.
Diğer yanda yaprakları karalahanadaki gibi hazırlayın. Damarlı kısmı yukarı gelecek şekilde serip iç harctan koyup sarın. Tencereye dizin. Üstüne bir kaşık toz şeker serpin(yaprağın daha çabuk pişmesini sağlıyor) Zeytinyağı gezdirip üstüne tabak kapatın. Üstünü örtecek kadar sıcak su ekleyip kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Ara sıra suyunu kontrol edin. Pişince tabağı içinden alın ve tencerenin kapağını tamamen açmadan soğutun. Yaprakların kararmaması için. Ben limon yemediğim için sarmalara hiç koymuyorum. Kuş üzümünüde sevmediğim için zeytinyağlı sarmayı bu şekilde hazırlıyorum.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!

ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİNYAĞLILAR

Aslında amacım zeytinyağlı yemek tarifi vermek değil. Çünkü bunlar herkesin yaptığı basit zeytinyağlılar. Ben bugün biraz zeytinyağından bahsetmek istiyorum. Sıkılırsanız söyleyin bi daha bu kadar ayrıntı yazmam
Cildinize fazlasıyla yararı olan ama ne omega-6 ne de omega-3 içeren içeriğinde bolca omega-9 bulunduran tek yağdır zeytinyağı.A,B1,B2,C,D,E,K vitaminlerini içerir.Araştırmalar daha fazla zeytinyağı ve sebze meyve tüketenlerin daha az kırışığa sahip olduğunu gösteriyor.Sırf bunun için bile yemeğe değer bence. Bir çok araştırma zeytinyağının kolesterol değerleri üzerinde çok özel bir etkisi olduğunu gösteriyor. Zeytinyağı kolestorelü düşürmüyor olabilir ama iyi huylu kolesterolü(HDL) yükseltiyor. Yüksek HDL =Düşük kalp hastalığı riski demektir.
Zeytinyağı yüksek ısıya dayanabilen bir yağ olduğu için yemek pişirme işlemlerinde önerilir. Fakat yemek yapmak için zeytinyağı kullanıyorsanız mutlaka işlem görmüş yani riviera tipi yağı tercih edin. Çünkü sızma zeytinyağı ısıtılmaması gereken bir yağdır ve ısıtıldığında toksik etkiler ortaya çıkarır ve kanserojen hale dönüşür. Bu yüzden sızma zeytinyağını sadece salatalarda ve çiğ olarak tüketin.
Zeytinyağlı yemek yapmanın püf noktası soğanın karemelleştirilmesiymiş. Hatta osmanlı zamanında saraya aşçı alınacağı zaman soğan karemelleştirme yarışması yapılırmış. Kim soğanı yakmadan en lezzetli şekilde pişirirse o seçilir ve saraya baş aşçı olurmuş.
Tamam tamam sustum. Bari tariflerimide anlatayım.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE
Resimde görülen taze fasulyeler mevsimin en iyi zamanında Eskişehiri'in kıraç topraklarında yetiştirilip toplandıktan sonra temizleyip dondurucuya koyduğum fasulyeler. Tabi yemeğin içindeki domateslerde dondurucudan. Malum şimdi domatesler yemeğe ne tat veriyor nede renk.
MALZEMELER:
1 kilo taze fasulye
1 adet soğan
2-3 adet domates
2-3 kaşık zeytinyağı
1-2 adet kesme şeker
Tuz
YAPILIŞI:
Doğradığınız soğanı zeytinyağı koyduğunuz düdüklü tencereye kesme şekeride koyup karıştırarak kavurun. Dondurucudan çıkarttığınız fasulyeyi çözdürmeden tencereye atık iyice kavurun. Yine dondurucudan çıkarttığınız domatesleri doğrayıp üstüne koyun,tuz ilave edin ve tencereyi kapatın.Hiç su koymayın. Tencerenin pimi çıktıktan sonra altını iyice kısın ve 20-25 dakika pişirin.

ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANASI
MALZEMELER:
Brüksel lahanası
Soğan
1-2 kaşık salça
Pirinç
Tuz
Kesme şeker
YAPILIŞI:
Doğradığınız soğanları kesme şeker ve zeytinyağıyla birlikte kavurun. İçine salça ilave edin. Temizlediğiniz brüksel lahanalarını ve pirinci ekleyin. 1 bardak sıcak su ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

ZEYTİNYAĞLI POTAKALLI KEREVİZ
Ben kerevizde sızma zeytinyağının tadını daha çok sevdiğim için malzemeleri hiç kavurmadan çiğden pişiriyorum.
MALZEMELER:
2-3 adet kereviz
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
Zeytinyağı
Kesme şeker
Tuz
1 adet portakal suyu
YAPILIŞI:
Kerevizleri temizleyip limonlu su içinde bekletin. Ortalarını kabak oyacağıyla oyup havucu yerleştirin ve dilim dilim kesin. Yarım ay şeklinde kestiğiniz soğanları tencereye yerleştirin. Üzerine halka halka kestiğiniz patatesleri onun üzerine kerevizleri yerleştirin. Tuzunu ve şekerini ekleyin. Portakal suyunuda koyun ve düşük ısıda pişirin. Aman dikkat edin çok çabuk pişiyor.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!

ÇOCUĞUNUZ KAHVALTIYI SEVMİYORSA NE YAPARSINIZ??

Tabiki kahvaltıyı süsler püsler yeniden önüne getirir.Sonrada afiyetle yemesini seyredersiniz.Bu tabak yanında bir bardak süt yada bir bardak taze sıkılmış portakal suyu ile ideal bir kahvaltı olmaz mı?
Göründüğü gibi değişik birşey yok ama sadece süsü var.Oğlum omlet kulesini görünce çıldırdı anne çok açım demeye başladı ve resmini çekene kadar zor sabretti.
Bunun için önce bir omlet yapılır yıldız şeklinde kurabiye kalıplarıyla kesilir.Kaşar peyniri ve salamda aynı kalıpla kesilip üstüste dizilir ve karşınızda omlet kulesi

Bunlarda patates sürprizleri.Bu tarifi yıllar önce tefalden verilen bir kitaptan yapıyorum.Sanıyorum tarifler Emel Başdoğan'a ait.Bunun için patatesi rendenin en ince yeriyle rendeleyip suyunu sıkıyorsunuz.Daha sonra streç filmin içine patatesi dikdörtgen şeklinde yayıp üstüne tuz ve karabiber serpip maydonoz yaprakları koyuyorsunuz.Üstüne kokteyl sosisi yerleştirip streç film sayesinde sarıp iyice sıkıştırıyorsunuz.Biraz buzdolabında bekletip fritözde kızartıyorsunuz.5 dakika yeterli oluyor.1 adet patatesten 2-3 adet sürpriz çıkıyor.
Patates çocuklar ve yetişkinler için çok sağlıklı bir yiyecektir.26 mg C vitamini içerir.Yani sigara içmeyenlerin günlük ihtiyacının neredeyse yarısı.Ayrıca 844 mg potasyum içerir ve bu muzda bulunan potasyumun yaklaşık 2 katıdır.Beyaz patates B6 vitamini içerir ve iyi bir lif kaynağıdır.C vitamini kansere ve kalp hastalıklarına karşı korur bağışıklık sistemini güçlendirir.Potasyum tansiyon için gerekli sıvı elektrolit dengesini sağlar.B6 vitamini bağışıklığı güçlendirir.Lif barsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kolon kanserine karşı koruyucudur.Ayrıca çiğ patatesin suyu hazımsızlığa çok iyi gelir.
Patatesin kabuğunun çok iyi yıkanması gerekir çünkü filizlenmesini önlemek için kullanılan ilaçlar zararlı etki gösterebilir.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!

EŞİMİN ÜNLÜ PAZAR KAHVALTISI

Bu kadar kahvaltıdan bahsedipde biricik eşimin vazgeçemediği kahvaltısını yazmadan geçmek olmazdı.Biz evleneli 10 sene oluyor.İlk evlendiğimiz zamanlarda eşimle sabah erken kalkıp kahvaltı hazırlama konusunda yarış ederdik.Eşim mutfakta olmayı çok sever.Laf aramızda kırk yıllık ev kadınları gibi yufka bile açar.Baktım eşim kahvaltı hazırlayarak çok mutlu oluyor onun bu mutluluğunu bozamazdım di mi yani.O gün bugündür eşim her pazar kahvaltı hazırlar.Bazen beraber hazırlarız bazen kendi ama bilin ki içinden gelerek yapar.Şimdi size eşimin son zamanlarda takıntı haline getirdiği kahvaltılığı yazıcam.Hayatım nolur artık bunu yemek istemiyoruz.
MALZEMELER:
Sucuk
Sosis
Biber
Domates
YAPILIŞI:
Biberler iyice yıkanır ve ince ince doğranır.Tencereye yağ konur ve biberler kavrulur.Kavrulan biberlere doğranmış sucuk ve sosisler eklenir.En son kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesler eklenir.Tuz ilave edilip tencere kapatılır domatesler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir.Arzuya göre bir fırın kabına koyup üzerine kaşar peyniri rendeleyerek üstü kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!

MUZLU EKMEK

Bu ayki etkinliğimiz benim için çoook güzel bir konu olan KAHVALTI. Etkinliğimizin ev sahibi http://lezize.blogspot.com .Kendilerine böyle güzel bir konu seçtikleri için çok teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum.
Kahvaltı benim en sevdiğim öğündür. Hele hele kahvaltı misafiri ağırlamaya bayılırım. Şöyle kekler,börekler,çeşit çeşit peynirler,zeytinyağlı domatesler....daha neler neler.
Bu tarif Murdoch Books setinin ev yemekleri kitabından. İlk önce kararsız kaldım denemekte ama yaptıktan sonra iyiki yapmışım dedim. Ilıkken üstüne tereyağ sürerek servis yapabilirsiniz. Ama benim favorim ılıkken çikolata sürüp yemek. Deneyin vazgeçemiyeceksiniz. Yanlız bu ekmeğin en kötü yanı piştiği gün yenmezse hemen bayatlıyor. Tabi bu durumda mikrodalga fırını olanlar şanslı. Orda ısıtıp tazeymiş gibi kullanabilirsiniz:))
MALZEMELER:
3 adet olgun muz(püre haline getirilmiş)
2 adet yumurta
2 tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu(ben limon kabuğu koydum)
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı şeker
1 su bardağı iri doğranmış ceviz içi
YAPILIŞI:
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Dikdörtgen bir kalıbı yağlayıp hazırlayın. Büyük bir kaseye muzu,yumurtaları ve portakal kabuğu rendesini koyun ve iyice karıştırın. Sonra unu,tarçını,tuzu,karbonatı ekleyip tekrar karıştırın. En son şeker ve cevizleri ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra kalıba dökün ve yaklaşık 1 saat kadar ama fırınınızın durumuna göre kürdanla kontrol ederek pişirin. Ilık yada soğuk servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GÜVEÇTE SOSİS+GÜVEÇTE ERİTME PEYNİR

Buda etkinlik için ikinci tarifim. Kahvaltı için belkide hepinizin bildiği çok basit ama o kadarda lezzetli bir tarif. Evde sosis yapımı öğrendim yakında kendi yaptığım katkısız sosislerle yaptığımda eminim dahada lezzetli olacaklar:))
MALZEMELER:
İstediğiniz kadar sosis
1-2 adet rendelenmiş domates
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Zeytinyağı
YAPILIŞI:
Ben bu tarz tarifler için domates sosu hazırlamam gerektiğinde bizim erik domatesi dediğimiz uzun etli ve az sulu domatesleri tercih ediyorum. Verdiğim ölçüler resimde gördüğünüz küçük güveç kabı için.
İlk önce domatesleri rendeleyin ve çok az zeytinyağı ve tuz ilavesi ile iyice kavurun. Daha sonra doğradığınız sosisleri ilave edip birkaç dakika pişirin. Bu karışımı güveç kabına boşaltın ve üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini serpin. Sadece üst ızgarasını çalıştırdığınız fırında peynir eriyip biraz kızarıncaya kadar tutun. Bu tarifi daha önce yazdığım eşimin ünlü kahvaltısındaki tariflede hazırlayabilirsiniz.
İkinci tarifte oğlumun bayıldığı bir tarif. Oğlum kaç sene ağzına hiç peynir sürmedi. Tabi biz bir sürü kandırma denemeleri yaptık ama nafile. Püreli karışımların içine koyduğumuz çay kaşının ucu kadar beyaz peyniri bile farketti:(( Sonra kaşar peynir ve örgü peyniri yemeye başladı. Bizde beyaz peynir zorlamasından vazgeçtik. Şimdi beyaz peyniri sadece kreşte yiyiyor:)) Bir kere gece yarısı kaşar peyniri istedi bende tavada erittim ve çok hoşuna gitti. Şimdi bu tarifi sık sık yapıyoruz.
MALZEMELER:
İstediğiniz kadar kaşar yada eritme peyniri
Birkaç küp tereyağı
YAPILIŞI:
Peyniri küçük küpler halinde doğrayın. Tereyağı ve peynir küplerini güveçe boşaltın. Üst ızgarası çalışan fırında peynir ve tereyağ eriyip birazcık kaynaşana ve kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!

SOSYETİK CİCİ PAPA:))

Eveeet buda etkinlik için son tarifim. Bu tarifi home tv de Martha Stewart'ın programında gördüm. Daha sonra evdeki yemek kitaplarımda krok madam diye bir ismine rastladım. Tabi onun içinde hardal falanda vardı ama ben koymadım. Biraz ondan biraz bundan sonuçta bu tarif çıktı ortaya. Aslında küçükken annelerimizin yaptığı yumurtalı ekmeğin süslü versiyonu. Bilirsiniz balık ekmek yada cici papa gibi isimleride var. Özellikle ekmek makinesinde yapılmış ve bayatlamış sütlü ekmeğiniz varsa mutlaka onunla yapın. Neden bilmiyorum ama tadına doyamayacaksınız.
MALZEMELER:
1 yumurta
1 çay bardağı süt
Dilimlenmiş bayat ekmek
İnce dilimlenmiş salam
İnce dilimlenmiş kaşar peyniri
Kızartmak için tereyağ ve zeytinyağ karışımı(2 kaşık zeytinyağı+1 kaşık tereyağ)
YAPILIŞI:
Yumurta ve sütü bir kapta iyice karıştırın. Biraz tuz ekleyin. Dilimlediğiniz ekmeklerin üstüne bir dilim kaşar bir dilim salam tekrar bir dilim kaşar koyun. En üstünü başka bir dilim ekmekle kapatın. Yumurtalı karışıma batırın. Ama çok bekletmeyin hemen batırıp çıkarıp tavaya atıp nar gibi kızartın. Ekmekleri yumurtalı karışımda çok tutarsanız yumuşak olurlar. Kızartığınız ekmekleri kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa çıkarıp süzdürün ve sıcak sıcak servis edin.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!