Sunday, February 10, 2008

ÇARŞAF BÖREĞİ

Çarsaf böreğini her zaman afiyetle yiyen ben nedense hiç denemeyi düşünmemiştim. Çok ünlü olan tarifler çok zormuş gibi gelir bana:)) Ama nihan'ın sayfasında çeşit çeşit çarşaf böreği gördükçede neden denemiyorum diye düşünmeye başladım. Önce kısa bir araştırma yaptım tabikii. Orjinal tarifte hamura maya konmazmış ama mayalı hamur daha kolay açılırmış. Biraz düşündükten sonra orjinalini denemeye karar verdim. Yapamazsam ikinciye mayalı denerim dedim:)) Aman allahım ne kadar kolay birşeymiş bu. Bu güne kadar niye denememişim ki:)) Ne yufka açmayı bilmeniz gerekiyor nede kalın olursa diye korkmanız:)) Hele hamur biraz fazla dinlenince soğan zarı kadar inceliyor. Ama küçük bir ayrıntı tırnaklarınız çok kısa olmalı yoksa hamur çok kolay yırtılabilir. Orjinal tarife göre böreğin üstüne yoğurt,yumurta karışımı gibi şeyler sürülmezmiş. Yumuşamasın diye. Sadece sıvı yağ sürmek gerekiyormuş. Bende öyle yaptım tabiki ama bir dahaki sefer yağın içine yumurta sarısıda koymayı düşünüyorum. Daha parlak olsun güzel kızarsın diye. Aaa tabi bu arada başka sefer mayalı olanıda deneyeceğim. Belki onu aşamalı olarak resimleyebilirim. Eşim yoldayım geliyorum diyince resim çekmeye fırsatım olmadı çünkü:)) Ben kullandığım ölçüyü yazıyorum size. Bu ölçülerle bir büyük boy fırın tepsisi ve küçük bir tepsi daha çıktı. Büyük yuvarlak bir masam olmayınca bu hamuru 6 bezeye ayırdım. Küçük küçük açtım. Lütfen sizde korkmadan deneyin. İnanılmaz kolay ve inanılmaz lezzetli bir börek. Hamurun nasıl açıldığını canlı izlemek isterseniz bu videoyu izleyin. Ben onu izledikten sonra yapmaya karar verdim:))) Nihan yapım aşamalarını çok güzel resimlemiş. İsterseniz onun blogunu ziyaret edin. Hemde orda çeşir çeşit çarşaf börekleri göreceksiniz.
MALZEMELER:
Hamur için:
5 su bardağı un
2 su bardağı su(una göre değişir ama çok sert bir hamur olmayacak)
Tuz
Hamurların arasına sürmek için sıvıyağ
İç malzemesi için:
4 adet orta boy patates
1 adet kurusoğan
Tuz
Karabiber
Arzuya göre kıymada eklenebilir
YAPILIŞI:
Önce hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru istediğiniz büyüklükte bezeler ayırın. Oklava ile iki tabak büyüklüğünde açın. İçine bolca sıvıyağ sürüp ikiye katlayın. Üstüne bir bez örtüp 15-20 dakika dinlendirin. Hamur ne kadar çok dinlenirse o kadar kolay açılıyor. Hamurlar dinlenirken iç harcını hazırlayın. Bunun için patates ve soğanı incecik küçük küpler halinde doğrayın. Patatesin haşlanmaması ve rendelenmemesi gerekiyormuş. Hamuru ıslatıp kalınlaştırmaması için. Doğradığınız patates ve soğana tuz ve karabiber ekleyin. İç harcınız hazır. Dinlenen hamurun bir tanesini temiz bir bez üzerine alın ve kenarlarından hafif hafif çektirerek açmaya başlayın. Hamur inanılmaz esniyor ve kendinin dört beş katı büyüyor. Hamuru açtıktan sonra iç harcını serperek koyun. Birazda sıvıyağ gezdirin. Bezin bir kenarından tutup hafifçe yuvarlanmasını sağlayın. Aynı işlemi diğer tarafada yapın. Kendi etrafında yuvarlayıp tepsiye yerleştirin. Diğer hamurlarada aynı işlemi yapıp tepsiyi doldurun. Üzerine sıvı yağ sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kabarıp kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!