Tuesday, December 25, 2007

TARÇINLI LOKMA

Hayırlısıyla bir bayramı daha geride bıraktık. Hepinizin geçmiş bayramını kutluyorum. Aslında bu tarifi bayram öncesinde yapmıştım ama yayınlamaya sıra gelmedi. Tarif Oktay Usta'nın kitabından. Ben ilk defa lokma yapmayı denedim. Çünkü çok zor olduğunu düşünürdüm:)) O yüzden hiç lokma yapmamış biri olarak en kokusuzca denenebilecek tarif Oktay Usta'nındı:))) Ama gözümde büyüttüğüm kadar değilmiş. Tamamen el alışkanlığı ile yapılacak pratik bir lezzet. Benimkiler tam lokma gibi olmasada ilk defa deneyen biri için fena olmadırlar galiba. Siz ne dersiniz?
MALZEMELER:
Hamuru için:
Yarım paket yaş maya
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
2,5 bardak un
2 adet karanfil
Su
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Dörttebir limon suyu
YAPILIŞI:
İlk önce karanfili havanda döverek toz haline getirin. Mayayı ılık su ile eritip kabarması için bırakın.Bir bardak suda tuzu eritin,yumurtayı kırın,mayayı ve diğerlerini una karıştırarak hamuru hazırlayın. kek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur olacak. Üstünü örtüp mayalanması için bırakın. Bu arada şerbeti hazırlayın. Şerbeti 10 dakika kadar kaynatmanız gerekiyor ki kıvamlı bir şerbet olmalı. Şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın. Bir tavaya bolca yağ koyun. Mayalanmış hamurdan elinizle alıp sıkarak çıkan top şeklindeki hamuru sıvıyağa batırılmış kaşıkla alıp sıcak yağa atın. Karıştırarak iyice kızartın. Kızaran hamurları soğumuş şerbete atıp karıştırın. Şerbeti içine çektikten sonra servis tabağına alın. Üzerine toz tarçın serpip servis yapın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!