Rahmetli annemin meşhur böreğidir pırasalı börek. Uzun zaman olmuştu yapmayalı. Tadı damağımızda kaldı diyebilirim:)) Eşim önceleri pırasalı börek mii iyyy derken şimdi tam bir fanatik. Annem geleceğimizi duyunca hemen yapar koyardı önümüze. O zamanlarda birkaç kez denemiş ama onun kadar lezzetlisini yapamamıştım. Ama eşim artık annemden bile güzel yaptığımı söylüyor:)) Mutlaka deneyin derim çoook lezzetli ve kolay bir börek......
MALZEMELER:
Hamur için(Bu ölçülerden iki tepsi çıkıyor)
1 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ(ben zeytinyağı kullanıyorum)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
Hamurların arasına sürmek için 250 gr tereyağ
İçi için
Yarım kilodan daha fazla pırasa
Tuz
Sıvıyağ
Pırpılçıka
Pırpılçıka bulamayanlar beyaz peynir kullanabilir:))
YAPILIŞI:
MALZEMELER:
Hamur için(Bu ölçülerden iki tepsi çıkıyor)
1 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ(ben zeytinyağı kullanıyorum)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
Hamurların arasına sürmek için 250 gr tereyağ
İçi için
Yarım kilodan daha fazla pırasa
Tuz
Sıvıyağ
Pırpılçıka
Pırpılçıka bulamayanlar beyaz peynir kullanabilir:))
YAPILIŞI:
Tüm hamur malzemelerini karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Yarım saat kadar dinlendirip bezelere ayırın. Ben iki tepsi için 20 bezeye ayırıyorum. Diğer yandan pırasaları temizleyip ince ince doğrayın. Çok az sıvı yağ ile yumuşayana kadar kavurun. Tuzunu ve pırpılçıkayı ilave edip soğumaya bırakın. Her bezeyi tabak büyüklüğünde açın. Bir tepsi için 10 beze kullanılacak. Beşi altta beşi üstte olacak. Tabak büyüklüğünde açtığınız bezelerin aralarına eritilmiş tereyağı döküp beşini üst üste koyun. En üstüne yağ sürmeyin. Beş adet hamuru buzdolabına koyup tereyağın donmasını sağlayın. Bu arada diğer beşide aynı şekilde hazırlayın. Dolaptan çıkardığınız hamuru bolca unladığınız zeminde açabildiğiniz kadar açın. Hamur lastik gibi olduğu için çok kolay açılıyor. Hatta açıldıkça açılıyor:)) Açtığınız hamuru tepsiye yerleştirip fazlalıklarını kenarlara doğru sarkıtın. Hazırladığınız içi yayın. Diğer beşten açtığınız hamuru üstüne yerleştirip kenarlarını tepsinize göre ayarlayın. Üzerine çatalla delikler yapıp kalan erimiş yağı üstüne dökün. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında kabarıp nar gibi kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyip servis yapın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!
28 comments:
canım ,
nefis gorunuyor ellerıne saglık.
anneciğin nur içinde yatsın..
Ellerine saglik
Kitir kitir olmus ne güzel..Pirasali börek henüz denemedim.Tarif alindi tesekkürler
SEVGILER
Çok süper görünüyo,acayip canım çekti:) Ellerine sağlık canım.
Börek citir citir mis gibi olmus,pirasa böreklere cok yakisiyor eline saglik canim
kankam nefis olmuş eline sağlık.deneyeceğim.
19 nisanda buluşma ayarladım gelmek istermisin
öptüm canısı
GÖRÜNTÜ GEL BENİ YE DİYOR. SANKİ ELİMİ UZATSAM ALABİLECEK GİBİYİM...
NEFİS... ELLERİNE SAĞLIK SICACIK SEVGİLER...
Merhabalar canim,
ellerine saglik, annnede Allahim rahmet etsin, su mubarek cuma günü ruhu sad olsun, Allahim cenneti ile mukafatlandirsin insallah.
Pirasayi Türkiyede hic alip yemez iken burda sende 2-3 defada olsa aliyorum ve severek tüketiyoruz. Bögregide harika oluyor, seninkide cok degisik ve nefis görünüyor, ellerine saglik, sevgiler...
GÜNAYDIN CANIMMMM ELLERİNE SAĞLIK BÖREK NEFİSS GÖZÜKÜYOR BİRDE BİZİM EVDEKİLER PIRASA YESE SEVGİYLE KAL
Mmm börek nefis... :)Hayırlı cumalar dilerim...
NİL
selam canim
yorumun ve destegin icin cok tesekkürler sükür alabildik geri
pirasali börek hic denemedim tadinida merak ediyrum dogrusu ellerine saglik hayirli cumalar canim
canımcımmmm valla nefis görünüyor,enişte haklı:)
ellerine kollarına sağlık
umarım buluşmaya gelirsin, öyle çok sevinirim ki...
çok öptüm
Naşidecim anlatımın iştahımı o kadar açtı ki anlatamam. Ama işin kötüsü burada pırasa yok :(
canım benim kandır eşini senide aramızda görelim.bol şans:):)
Naşidecim, enfess bir tarif, bayıldım..Pırpılçıka için verdiğin linke tıklayıp yazını okuyunca çok duygulandım , tekrar buzdolabına kaldırmışsın ya resim çektikten sonra :(( Allah anneciğini nur içinde yatırsın, cennetini nasip etsin..
Ellerin dert görmesin,
Öpüyorum çok....
Bayılırım prasalı böreğe. Ellerine sağlık canım benim
canikom ellerine sağlık pek güzel olmuş bayıldım .....sevgilerimle öpüyorum
çok severim pırasalı böreği..
ellerine sağlık hayatım.
sevgiler.
Naşidecim börek nefis görünüyor, kim olsa bayılır bu böreğe ellerine sağlık canım ....
Afiyet olsun....
Sevgiler
Nagehan
Canim ne kadar sahane bir börek olmus,ellerine saglik.Anneciginin de ruhu sad olsun insallah.Öpüyorum tatlim,hoscakal.
Ellerine sa�l�k bitanem. �opk severim p�rasal� b�re�i.
Canım merhabalar, hiç yemedim ama börek gerçkten nefis görünüyor, ellerinize sağlık. Ayrıca geçmiş olsun dilekleriniz için de çok teşekkürler.Sevgilerimle...
Nasidecim, canim cok leziz duruyor ayol.Ellerine emegine saglik canim benim.
Kocaman öpüyorummmmmmmmmmmmmm
Emos
Canım benim,
Bugün biraz vakit buldum. İlk seni ziyaret ediyorum. Gerçi bloğumu yenileyemedim ama sizleri çok özledim. Börek harika görünüyor. Ellerine sağlık canımcım. Umarım ben de en kısa zamanda sizlerin arasına dönerim. Öpüyorum kocamaaan.
canımmm sevgiler hayırlı cumalar
Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Wireless, I hope you enjoy. The address is http://wireless-brasil.blogspot.com. A hug.
Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the OLED, I hope you enjoy. The address is http://oled-brasil.blogspot.com. A hug.
canım bayıldım.bende çok severim elde açma büreklere.eee hele bide pırasalı olursa değmeyin keyfime.ee azıcık arnavutluğumuz tutar bazen.canım ellerine sağlık.sevgilerimi bıraktım.
Canım börek nefis ellerine sağlık,,,
Ama sen nerelerdesin, inşallah herşey yolundadır...
Sevgiler
Nagehan
Post a Comment