Monday, February 18, 2008

MANTARLI BÖREK

Günlerdir yağması beklenen kar sonunda yağdı. Ülkemiz için iyi olacak tabiki,en azından barajlar dolacak,toprak beslenecek...Ama bugün işe gidişimiz adeta bir işkenceydi. Belli bir saate kadar evden dışarı çıkamadık. Tüm yollar buz kaplıydı. Kısaca yüreğimiz ağzımıza geldi. Dolmuşlar öğlene kadar çalışmadı. Dışarıda keskin bir ayaz var... Rabbim bu havada dışarıda aç,açık kalanlara yardım etsin. Dayanılır gibi değil. Yol boyunca sürü olarak gezen aç kuşlar,köpekler gördük. Hepsi yollara inmiş yiyecek birşeyler arıyordu:(( Allah bilir görmediğimiz ne insanlarda var bu durumda. Bu gece sıcacık evimde oturmak bana hiç huzur vermiyor malesef....Rabbim hayırlısını versin ne diyeyim...
Bu tarif yıllardır severek yaptığım bir börek. Sofra dergisi 1998-Şubat ayı Emine Beder'in tarifi. Mantarı seviyorsanız deneyin pişman olmazsınız...
MALZEMELER:
250 gr mantar
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
2-3 adet sivribiber
1 adet domates
4 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağından bir parmak eksik süt
3 adet yufka
Tuz
Karabiber
Susam
YAPILIŞI:
İlk önce iç harcı hazırlayın. Bunun için mantarları küçük küpler halinde kesin. Kararmaması için limon suyu ekleyip sıvıyağ ile iyice soteleyin. Mantar suyunu salıp iyice çekince ince doğranmış sivri biberi ilave edin. 2-3 dakika sonra kabuklarını soyup doğradığınız domatesi ekleyin. Tuzu,karabiberi ekleyip biraz daha kavurun. Tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakın. Ilıdığı zaman içine kaşar rendesini ekleyip iyice karıştırın. Başka bir kapta yumurta akı,süt ve eritilmiş tereyağı iyice karıştırın. İlk yufkayı serip içine harçtan bolca sürün ve yufkayı ikiye katlayın. Yarım daire şekline gelen yufkayı altı eşit üçgene bölün. İç harcı koyup sigara böreği gibi sarin. Yağlanmış tepsiye dizip,üzerine yumurta sarısı sürün,susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!