Monday, November 5, 2007

KAPAMA

Kapama benim bildiğim kadarıyla Bulgaristan göçmenlerine ait bir tarif. Eskiden o yörelerde bahçede yakılan odun ateşi üstünde, üzerine kapak kapatılarak yapıldığı için bu adı almış. Tabi ben bahçeye ateş falan yakamadığım için şimdiki ev düzenine uyarlanmış hali:)) Denemenizi tavsiye ederim. Çünkü çooook lezzetli. Tabi orjinali gibi olamaz ama yinede nefsimizi köreltmeye yetiyor. Oğlumda bayılarak yiyiyor ya o zaten bana yetiyorda artıyor:))
MALZEMELER:
5-6 adet tavuk baget yada parçalanmış tavuk eti
1 ölçü pirinç
2 ölçü tavuk suyu
Bol karabiber
Tuz
Birkaç parça margarin yada tereyağ
YAPILIŞI:
Tavukları iyice yıkayıp süzün. Tencereye üstünü örtecek kadar su ve tuz ekleyip tavukları iyice haşlayın. Tavuklar haşlanırken pirinci bir kaba alın üstüne bir tutam tuz ve kaynar su ekleyerek yarım saat dinlendirin. Dinlenen pirinçleri iyice yıkayıp süzün. Tepsinin altına ince bir tabaka halinde yayın. Haşladığınız tavukları süzün ve pirincin üstüne sıralayın. Tavuk suyunu ince tel süzgeçten geçirin ve iki ölçü suyu tepsinin kenarından yavaşça dökün. Yavaş yavaş dökünki tepsideki pirinçler karışmasın. Üstüne bolca karabiber serpin. Tabi çocuğunuz yoksa:))Üstüne parça haldeki katı yağı koyun. Pişirmek için kullanacağınız fırının statik fırın olması gerekiyor yada turbo özelliğini kapatmanız gerekiyor. Yoksa pirinçler hemen kuruyor. Fırının alt ızgarasını çalıştırıp tepsiyi zemine oturtun. Suyunu çekene kadar pişirin. daha sonra üst ızgarayı çalıştırıp tavukları hafif kızartın. Çok tutmayın yoksa pirinçler sertleşiyor. Piştikten sonra tepsiyi fırından alıp üstüne başka bir tepsi örtüp demlenmeye bırakın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!