Saturday, December 15, 2007

YE#29 ZEYTİNYAĞLI PIRASA SARMASI

Kaç gündür aklımdaydı pırasa sarmak. Acaba kolay olurmu diye düşünüp duruyordum. Aysel'in etkinlik konusunun zeytinyağlılar olduğunu okuduğumdan beri etkinliğe yaparım diyordum. Evet yaptım ama bir sorun iyimi ettim:)) Aslında iyi ettim çünkü tadı çok güzeldi. Mutfağım yeni bir lezzetle tanıştı ve tanıştığına hiç pişman olmadı:)) Ama gelelim yapımına..... Daha kolay bir yolu varmıydı bilmiyorum ama benim denediğim sarma metodu adeta bir sabır işiydi. Valla bir tencere dolusu yaprak sarsam bu kadar yorulmazdım herhalde:)) Şaka şaka.... Ama gerçekten insanı çoook oyalıyor. Denerseniz aklınızda olsun:)))
MALZEMELER:
Çoook kalın pırasa:))
1 su bardağı pirinç
2 adet kurusoğan
2 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı salça+1 kaşık suyu için
Tuz
Nane
Karabiber
YAPILIŞI:
Öncelikle kurusoğanları ince ince doğrayıp zeytinyağında kavurun. Tabi kesme şekeride ekleyin. İçine pirinci koyup kavurmaya devam edin. Salçayı ilave edin. Tuzunu ekleyin. Bir su bardağından iki parmak eksik sıcak su koyun ve pişmeye bırakın. Yine az pişmiş pirinçler olacak ki sararken de pişecek. Pişince baharatlarını ekleyip demlenmeye bırakın. Pırasanın beyaz kalın kısımlarından birbuçuk karışlık parçalar kesin. Bıçakla boyuna kesikler atıp iç içe olan pırasalları tek tek açın. Sıcak su koyduğunuz tencerede biraz yumuşayana kadar haşlayın. Süzüp soğuk sudan geçirin ki pişmesi dursun ve iyice yumuşamasın. Hazırladığınız içten küçük bir parça alıp kenarına koyun ve pırasayı üçgen şeklinde katlayın. Sürekli köşelerini üçgen katlayarak muska böreği gibi sarın. Tencereye dizip üstüne bir tabak kapatın. Bir kaşık salçayı su ile açın ve tencereye dökün. Kısık ateşte kontrol ederek pişirin.
NOT: Haşlanan pırasanın içinde beyaz yapışkan bir tabaka oluşuyor. Sararken onları elinizle temizleyin.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!

YE#29 ZEYTİNYAĞLI BEZELYE


Birisi gelip bana bezelye zeytinyağlı güzel olur deseydi sadece gülerdim herhalde. Taki iki sene önce işyerinde imkansızlıklarla yapılan zeytinyağlı bezelyeyi yiyene kadar. Hoş o zeytinyağlı bile değildi ama inanılmaz lezzetli gelmişti bana. Ben yinede ilk göz ağrım olan kıymalı bezelye ve yanında pilavdan vazgeçemesemde ara sıra zeytinyağlıda yapıyorum. Sizde hiç yemediyseniz bir şans verin. Eminim beğeneceksiniz.....
MALZEMELER:
1 kilo bezelye
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kurusoğan
2 adet kesme şeker
Tuz
Zeytinyağ
Salça
YAPILIŞI:


Kurusoğanı yemeklik doğrayın. Havucu küçük küpler halinde doğrayın.Zeytinyağı ve kesme şekerle iyice kavurun. Salçayı ekleyin.Çiğ bezelyeyi ekleyip biraz daha kavurun. En son patatesi ekleyip suyunu ilave edin. Tuzunuda atıp kapağı kapatın. Kısık ateşte sebzeler pişene kadar pişirin. Benim resimde havuçlar nerde derseniz evde havuç kalmamış napayıııım:)))
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!

YE#29 ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Bu ayki etkinliğimiz zeytinyağlı yemekler. Ev sahibimiz sevgili Aysel . Benim için inanılmaz güzel bir konuydu. Çünkü ben evde herşey için sadece sızma zeytinyağı kullanıyorum. Tarifi yayınlamak için geç kaldım galiba ama yinede yazmadan geçemedim. Eğer Aysel kabul ederse yayınlar diye:))) Hatta tarifimin biri hala tencerede pişmekte. Bakalım yetişirse onuda yayınlarım artık:)))
MALZEMELER:
Dolmalık biber(küçük olanlardan)
2 adet kurusoğan
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi (neden ceviz derseniz dolmalık fıstık çooook pahalı çünkü:))) Hem cevizde çok yakışıyor.
Kuş üzümü
Nane
Karabiber
Kırmızı pul biber
Dereotu
Tuz
2 adet kesme şeker
Yarım su bardağı su
Maydonoz
Zeytinyağı
YAPILIŞI:
Kuru soğanları küçük küçük doğrayın. İki adet kesme şeker ile birlikte zeytinyağ koyduğunuz tencerede karemelize olana kadar kavurun. Yıkayıp süzdürdüğünüz pirinçleri ilave edip kavurmaya devam edin. Yarım bardak sıcak suyu ekleyip kapağını kapatın. Ocağı kısıp pilav gibi pişirin. Pilav kadar su konmadığı için pirinçler biraz diri kalacak. Suyunu çekince içine baharatları,kuşüzümünü,cevizi ekleyip karıştırın. Demlenmeye bırakın. Diğer yanda dolma biberlerin saplarını çıkarıp iyice yıkayın. Ters çevirip dizin ve suyunun süzülmesini bekleyin. Demlenen iç harcı biberlere doldurun. Tencereye dizin. İsterseniz üstüne domates kapatabilirsiniz. Biraz zeytinyağı gezdirin. Biberlerin yarısına kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin. Pişip pişmediğini kontrol ederek gerekirse su ekleyebilirsiniz. Benim favorim piştiğinde tencerede hiç su kalmamasıdır.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!