Monday, July 10, 2017

VİŞNE İLE NELER YAPILABİLİR?

Evet sonunda vişne zamanı geldi. Ben her sene bitmek üzereyken zar zor yakalıyorum vişneyi. Çünkü çok kısa sürüyor. Bir pazarda vişne var dediklerini duyuyorum bir de bittiğini:) Bu sene acele edip 20 kilo vişne aldım. Komposto kaynattım, maden suyu şişelerine doldurdum. Kaynatmadan vişne suyu yaptım, bir kavanoz reçel yaptım, 15 pakette dondurucuya kaldırdım...

Önce rahmetli annemden öğrendiğim kaynatmadan yapılan vişne suyunu anlatmak istiyorum size...Çocukluğumun doğal vişne suları. Kaynatmadan yapıldığı için daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum ama çiğ olduğundan saklama süresi kısa. Aslında yapıp birkaç günde tüketmelik diyebilirim. Ama lezzeti bambaşka... Hiç o kompostolara benzemiyor. Tamamen vişnenin doğal tadını alıyorsunuz. Çok pratik olmasının yanı sıra komposto kadar bereketli olmadığını söylemem gerek.
MALZEMELER
5 su bardağı vişne
5 yemek kaşığı toz şeker
5 su bardağı su
YAPILIŞI
Vişnelerin saplarını ayıklayıp iyice yıkayın ve bir kaba alın, üzerine toz şekeri ekleyip elinizle iyice ezilinceye kadar mıncıklayın. Şeker tamamen eridiğinde ve büyük parçalar kalmadığında suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Bu aşamadan sonra ister bekletin isterseniz ince tel süzgeçten iyice bastırarak süzüp şişelere doldurun.  Soğuyunca servis edin. Ben daha uzun saklamak istediğim için etraftan topladığım vidalı kapaklı plastik şişelere doldurup dondurucuya kaldırdım. Böylelikle lazım olduğunda elimin altında hazır olacak.

Dediğim gibi bir kısmını da iyice yıkayıp süzdürdükten sonra bir seferlik poşetlere bölüp havasını iyice çekip bağladım. Dondurucuda yerini aldılar. Gerektiğinde reçel, komposto ya da kaynatılmayan meyve suyu olacaklar inşallah.

Bir kısmını da yazın elimin altında hazır olsun ve çocuklar içecek aradığında marketin yolunu tutmasın diye komposto hazırlayıp soğuyunca şişelere doldurdum. Şişe kapatma makinesi ile kapaklarını kapatıp konserve tenceresinde üzerini örtecek kadar su ile ocağa koydum. Su kaynadıktan sonra 15 dakika kadar bekledim. Ocağı kapatıp iyice soğuyunca tencereden çıkardım. Şimdi kilerde içilmek için bekliyorlar.
Ayrıca bir misafir gelirse lazım olur diyerek reçel yaptım. Kompostonun tanelerini de her zaman ki gibi marmelat yaptım ama resim çekmeyi unutmuşum. Belki ayrı bir postta anlatırım. Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin.
AFİYET OLSUN!!!!!!