Wednesday, August 25, 2010

SALATALIKLI SEMİZ OTU SALATASI

Semizotu salatasını bazen sade bazen de salatalık ilavesi ile yapıyorum. Bizim evde ikisi de çok sevilir. Ama bana sorarsanız bu hali daha lezzetli. Hatta birazcık nanede çok yakışıyor. Özel sofralarda bile zevkle sunulabilecek,lezzetli,sağlıklı ve şık bir salata......
MALZEMELER:
İstediğiniz kadar semizotu yaprağı
2-3 adet salatalık
2 diş sarımsak
Süzme yoğurt
Normal yoğurt
Tuz
Su
YAPILIŞI:
Semiz otu yapraklarını iyice yıkayıp süzülmesi için kenara ayırın. Salatalıkları yıkayıp kabuğunu hiç soymadan çok ince cips kalınlığında dilimleyin. Sarımsakları ezin. Süzme yoğurdu çok az su ilavesi ile çırpın. Normal yoğurdu ekleyip bütün malzemeleri iyice karıştırın. Üzerini salatalık dilimleri ile süsleyip servis yapın.
NOT:
Salatalıkları çok ince dilimlemek için sebze soyacağı kullanın. Elde o kadar ince dilimlemek zor oluyor ama sebze soyacağı hem kolaylıkla dilimliyor hem de bütün dilimlerin kalınlığı aynı oluyor.
Süzme yoğurt kullanmanız şart değil ama kesinlikle süzme yoğurtla yapılan salata daha pürüzsüz,kıvamlı ve lezzetli oluyor.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!

DOLMA İÇİ ÇORBASI:))

Yine bir değerlendirme projesi:)) Rahmetli annem çok becerikli bir kadındı....Hiçbir şeyi ziyan etmemeye çalışır. Yeni yeni şeyler üretirdi. Buda onun artan dolma içlerinden yaptığı benim bayılarak yediğim bir çorba...Ramazan günü insanın ne elinin nede gözünün ölçüsü olmaz ya ben hep fazla kaçırırım dolma harcını. Hep biberler biter harç kalır. Sorun değil hemen poşete koyar dondurucuya kaldırırım. Aradan birkaç gün geçincede bu çorbayı yaparım. Sizde bir deneyin belki seversiniz.....

MALZEMELER:
1 kase kıymalı dolma içi
1,5 çay bardağı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı tel şehriye
1-2 yemek kaşığı salça
Sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Nane
Yeterince su
YAPILIŞI:
Tencereye sıvıyağ ile salçayı koyup iyice kavurun. Naneyi ekleyip biraz daha kavurun. Dolma harcını ilave edin .Mercimeği ekleyin. Yeterince su ekleyip pişmeye bırakın. Mercimek ve pirinçler iyice pişince tel şehriyeyi ilave edin. Tuz ve karabiberini ekleyip ocağı kapatın. Sıcak sıcak servis yapın.
NOT:
  1. Dolma harcı çiğ olarak hazırlanan harçtan olmalı.
  2. Kıymalı dolma harcı ile daha da lezzetli oluyor.
  3. Çorbanın kıvamını arzunuza göre ayarlayın ama ben oldukça koyu kıvamlı güzel olduğunu düşünüyorum.
  4. Çorbanın tadı ezogelin çorbaya benziyor ama kıymalı olunca sanki daha da lezzetli oluyor.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!