Wednesday, August 25, 2010

DOLMA İÇİ ÇORBASI:))

Yine bir değerlendirme projesi:)) Rahmetli annem çok becerikli bir kadındı....Hiçbir şeyi ziyan etmemeye çalışır. Yeni yeni şeyler üretirdi. Buda onun artan dolma içlerinden yaptığı benim bayılarak yediğim bir çorba...Ramazan günü insanın ne elinin nede gözünün ölçüsü olmaz ya ben hep fazla kaçırırım dolma harcını. Hep biberler biter harç kalır. Sorun değil hemen poşete koyar dondurucuya kaldırırım. Aradan birkaç gün geçincede bu çorbayı yaparım. Sizde bir deneyin belki seversiniz.....

MALZEMELER:
1 kase kıymalı dolma içi
1,5 çay bardağı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı tel şehriye
1-2 yemek kaşığı salça
Sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Nane
Yeterince su
YAPILIŞI:
Tencereye sıvıyağ ile salçayı koyup iyice kavurun. Naneyi ekleyip biraz daha kavurun. Dolma harcını ilave edin .Mercimeği ekleyin. Yeterince su ekleyip pişmeye bırakın. Mercimek ve pirinçler iyice pişince tel şehriyeyi ilave edin. Tuz ve karabiberini ekleyip ocağı kapatın. Sıcak sıcak servis yapın.
NOT:
  1. Dolma harcı çiğ olarak hazırlanan harçtan olmalı.
  2. Kıymalı dolma harcı ile daha da lezzetli oluyor.
  3. Çorbanın kıvamını arzunuza göre ayarlayın ama ben oldukça koyu kıvamlı güzel olduğunu düşünüyorum.
  4. Çorbanın tadı ezogelin çorbaya benziyor ama kıymalı olunca sanki daha da lezzetli oluyor.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!

8 comments:

derya said...

Naşidecim annelerimiz gerçekten hiç
bir şeyi ziyan etmezlerdi.Ellerine
sağlık bereketli iftarlar sevgiler.

nesrin said...

Eminim cok lezzetlidir. Ellerine saglik. Sevgiler...

Sıcak Paylaşımlar Aysel said...

Ne güzel bir değerlendirme fikri bu... Üstelik besleyici ve sağlıklı...

Ellerine sağlık canım, sevgiler.

Sevil Altunel said...

AYNEN ARKADAŞIM BENİMDE İÇLERİM HEP ARTAR:)AZ GELMESİNDEN İYİDİR AMA DEĞİLMİ? BEN SALATA YAPIYORDUM ÇORBA FİKRİDE ÇOK GÜZEL..ELLERİNE SAĞLIK..SEVGİLER..

anneminkızıyım said...

Hiim nefis olmustur ellerinie saglik canim,
annelerimizin masallahi var, her seyi yerinde degerlendirmesini seviyor ve beceriyorlar. Birkeresinde annemde bize artan dolma icinde yapmisti ama bende cocuklarimda, kardeslerimde icinde kiyam olan corbayi sevmedigimizden olmadi, Simdi artan dolma icini bir yagli pesomen kagidina sarip kalin sarma gibi bir iki delik delerek dolmanin üzerinde pisirir olduk, öyle daha cok begenildi bizde.
Ama kiymali corbayi cogu kisi sever o zaman mükemmel bir fikir oluyor, sevgiler....

Serap said...

Ellerinize sağlık. Benimde hiç bir şeyi atmaya, ziyan etmeye elim varmaz ama; doğrusu dolma içi çorba da hiç aklıma gelmez idi. Ne güzel fikir...

mintininmutfağı said...

ellerine sağlık arkadaşım.atmaktansa böyle lezzetli bir çorbaya dönüştürmek çok iyi olmuş.emekelrine sağlık

seda said...

Şu anda pişiyor tadını sabırsızlıkla bekliyorum:)