Tuesday, October 9, 2007

ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİNYAĞLILAR

Aslında amacım zeytinyağlı yemek tarifi vermek değil. Çünkü bunlar herkesin yaptığı basit zeytinyağlılar. Ben bugün biraz zeytinyağından bahsetmek istiyorum. Sıkılırsanız söyleyin bi daha bu kadar ayrıntı yazmam
Cildinize fazlasıyla yararı olan ama ne omega-6 ne de omega-3 içeren içeriğinde bolca omega-9 bulunduran tek yağdır zeytinyağı.A,B1,B2,C,D,E,K vitaminlerini içerir.Araştırmalar daha fazla zeytinyağı ve sebze meyve tüketenlerin daha az kırışığa sahip olduğunu gösteriyor.Sırf bunun için bile yemeğe değer bence. Bir çok araştırma zeytinyağının kolesterol değerleri üzerinde çok özel bir etkisi olduğunu gösteriyor. Zeytinyağı kolestorelü düşürmüyor olabilir ama iyi huylu kolesterolü(HDL) yükseltiyor. Yüksek HDL =Düşük kalp hastalığı riski demektir.
Zeytinyağı yüksek ısıya dayanabilen bir yağ olduğu için yemek pişirme işlemlerinde önerilir. Fakat yemek yapmak için zeytinyağı kullanıyorsanız mutlaka işlem görmüş yani riviera tipi yağı tercih edin. Çünkü sızma zeytinyağı ısıtılmaması gereken bir yağdır ve ısıtıldığında toksik etkiler ortaya çıkarır ve kanserojen hale dönüşür. Bu yüzden sızma zeytinyağını sadece salatalarda ve çiğ olarak tüketin.
Zeytinyağlı yemek yapmanın püf noktası soğanın karemelleştirilmesiymiş. Hatta osmanlı zamanında saraya aşçı alınacağı zaman soğan karemelleştirme yarışması yapılırmış. Kim soğanı yakmadan en lezzetli şekilde pişirirse o seçilir ve saraya baş aşçı olurmuş.
Tamam tamam sustum. Bari tariflerimide anlatayım.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE
Resimde görülen taze fasulyeler mevsimin en iyi zamanında Eskişehiri'in kıraç topraklarında yetiştirilip toplandıktan sonra temizleyip dondurucuya koyduğum fasulyeler. Tabi yemeğin içindeki domateslerde dondurucudan. Malum şimdi domatesler yemeğe ne tat veriyor nede renk.
MALZEMELER:
1 kilo taze fasulye
1 adet soğan
2-3 adet domates
2-3 kaşık zeytinyağı
1-2 adet kesme şeker
Tuz
YAPILIŞI:
Doğradığınız soğanı zeytinyağı koyduğunuz düdüklü tencereye kesme şekeride koyup karıştırarak kavurun. Dondurucudan çıkarttığınız fasulyeyi çözdürmeden tencereye atık iyice kavurun. Yine dondurucudan çıkarttığınız domatesleri doğrayıp üstüne koyun,tuz ilave edin ve tencereyi kapatın.Hiç su koymayın. Tencerenin pimi çıktıktan sonra altını iyice kısın ve 20-25 dakika pişirin.

ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANASI
MALZEMELER:
Brüksel lahanası
Soğan
1-2 kaşık salça
Pirinç
Tuz
Kesme şeker
YAPILIŞI:
Doğradığınız soğanları kesme şeker ve zeytinyağıyla birlikte kavurun. İçine salça ilave edin. Temizlediğiniz brüksel lahanalarını ve pirinci ekleyin. 1 bardak sıcak su ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

ZEYTİNYAĞLI POTAKALLI KEREVİZ
Ben kerevizde sızma zeytinyağının tadını daha çok sevdiğim için malzemeleri hiç kavurmadan çiğden pişiriyorum.
MALZEMELER:
2-3 adet kereviz
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
Zeytinyağı
Kesme şeker
Tuz
1 adet portakal suyu
YAPILIŞI:
Kerevizleri temizleyip limonlu su içinde bekletin. Ortalarını kabak oyacağıyla oyup havucu yerleştirin ve dilim dilim kesin. Yarım ay şeklinde kestiğiniz soğanları tencereye yerleştirin. Üzerine halka halka kestiğiniz patatesleri onun üzerine kerevizleri yerleştirin. Tuzunu ve şekerini ekleyin. Portakal suyunuda koyun ve düşük ısıda pişirin. Aman dikkat edin çok çabuk pişiyor.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!

No comments: