Tuesday, October 9, 2007

DONDURUCUYA NELER KONABİLİR...

Daha önce yazdığım kış hazırlıkları konusundaki yazıma gelen yorumlar doğrultusunda dondurucuya neler koyduğumu açıklayarak yazacağıma söz vermiştim. Tabi ki sözümü tutuyorum ve aklıma geldiği kadar dondurucuya neleri ne şekilde koyduğumu yazmaya başlıyorum. Bunlar hepsi benim yıllardır uyguladığım ve güvendiğim metotlar. O yüzden çekinmeden yazıyorum. Umarım işinize yarar:))
Önce sebzelerle başlayalım.
DOMATES: Domatesi dondurucuya koymanın en iyi yolu bütün olarak koymak bence. Her sene bu şekilde 10-15 kilo domates koyuyorum dondurucuya. Ben şu Bursa domatesi denen ince uzun domatesleri tercih ediyorum. Kabuğu zedelenmemiş çok yumuşamamış domatesleri seçip iyice yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Her poşete 2-3 adet koyup havasını çekip bağlayın. Kullanmak istediğinizde poşetten çıkarıp çeşmenin altına tuttuğunuzda kabukları hemen çatlıyor ve soyuluyor. 1 dak dışarıda bekleyince bıçakla kolayca doğranıyor. Her türlü yemekte kullanabilirsiniz. Ama asla çözdürerek kullanmayın!!!!!!!!!
Birde domatesi rendeleyip buz kalıplarına döküp dondurun. İyice donunca kalıplardan çıkarıp poşetleyin. Benim buz kalıplarıma göre 3 adet buz 1 domates yapıyor. Bu şekilde poşetten alıp buzluyken tencereye atıp kullanabilirsiniz. Makarnalara sos olarak kullanmak için daha büyük kapaklı kaplara yada poşetlere koyarak dondurun. Çıkarınca tencereye atın ve çözününce içine zeytinyağı ve tuz ekleyin. Piştiğinde domates sosunuz hazır olacak.
KIRMIZI BİBER: Kırmızı biberleri sağlam olanlarını ayırın ve içlerini dolma yapacak gibi açarak temizleyin. İyice yıkayıp ters çevirerek sularının süzülmesini sağlayın. İyice kuruladıktan sonra iki biberi iç içe geçirerek 6-8 adet olacak şekilde poşetleyin. İyice havasını alıp poşeti bağlayın. Kullanmak istediğinizde önce dolma harcını hazırlayın. Çünkü bu biberler dondurucudan çıkar çıkmaz yani çözünmeden doldurulup pişirilmeli yoksa biberin tadı bozuluyor. Dondurucudan çıkan biberleri birkaç saniye beklettikten sonra hafifçe oynatırsanız zaten kolayca birbirlerinden ayrılıyorlar.
Birde kırmızı biberleri ince ince yemeklik doğrayıp poşetleyin. Çıkarınca buzluyken yemeğin soğanını kavururken içine atıp kavurmaya devam edin.
YEŞİL DOLMALIK BİBER: Aynı kırmızı biber gibi hazırlayın. 2-3 tanesini iç içe geçirerek poşetleyin. Kırmızı biber gibi pişirin.
Eğer biberleri elinizle değilde bıçakla düz keserek açıyorsanız kenarlarından artan biber parçalarınıda atmayın. Küçük küçük doğrayıp poşetleyin. Yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
TAZE FASULYE: Taze fasulyeleri doğramadan önce iyice yıkayın. Doğradıktan sonra ne kadar çok suda beklerse o kadar vitamin kaybeder çünkü. Yıkadığınız fasulyeleri havluyla yada gazeteye sererek iyice kurutun. Temizleyin. Yarım kiloluk poşetler olacak şekilde ayırıp poşetleyin. Havasını alıp poşeti bağlayın. Kullanacağınız zaman yemeğin soğanını salçasını kavurduktan sonra fasulye poşetini elinizle oğuşturun hemen ayrılacaktır. Buzluyken tencereye atın ve iyice kavurarak pişirin.
BAMYA: Bamyaları iyice yıkayıp kurutun. daha sonra tepesi kubbe şeklinde olacak şekilde temizleyin. Poşetleyip havasını alıp bağlayın. Pişireceğiniz zaman poşeti tencereye boşaltıp limonlu su ile bir taşım kaynatıp süzün ama suyunu atmayın. Kıymayı soğanı kavurduktan sonra bamyaları içine atın haşladığınız sudan ilave ederek pişirin. Limonla pişirmek istemiyorsanız bol domates kullanın. Yıllardır bu şekilde dondurup pişiriyorum ve hiç uzayan bamya yemeğim olmuyor.
PATATES: Patatesleri istediğiniz şekilde dilimleyin İyice yıkayıp kurulayın. Hiç suyu kalmaması gerekiyor. Bu yüzden mutfak bezleri ile kurulayabilirsiniz. Kuruyan patatesleri una bulayın. ve hemen poşetleyip dondurun. Bu şekilde hazır satılan patatesler gibi oluyor. Dondurucudan çıkarınca hiç çözdürmeden bol yağda kızartın. Özellikle fritözde kızarmanızı tavsiye ederim.
BÖRÜLCE: Aynı taze fasulye gibi hazırlayıp poşetleyin ve aynı şekilde pişirin.
MAYDONOZ VE DEREOTU: Maydonozun yapraklarını ayırın iyice yıkayıp sebze kurutucuda yada süzgeçte kurutun. Poşete koyup havasını alıp bağlayın. Yanlız poşeti düğümlemeyin kolay açılabilsinki alıp tekrar dolaba koyabilin. Kullanacağınız zaman poşeti elinize alıp ovuşturun. Yapraklar kırıldığı için doğranmış gibi olacaktır. Yemeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz.
ISPANAK VE SEMİZOTU: Ispanak ve semiz otunu iyice yıkayıp kurutun. Doğrayın ve poşetleyin. Kullanacağınız zaman donmuş olarak tencereye koyup kavurun. Yemek olarak ve kavrulan börek içi olarak kullanabilirsiniz. Ama çok uzun süre saklamayın tadı bozuluyor.
HAVUÇ: Havucu iyice temizleyip küçük küpler halinde doğrayın ve poşetleyin. Garnitürlerde ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
KABAK+PATATES+HAVUÇ: Bu üçlüyü iyice yıkayıp küçük küpler halinde doğrayın. Çocuğunuza sebze çorbası yapacağınız zaman hazır olarak kullanın. Ben çalıştığım için oğlum küçükken böyle şeyler üretmek zorunda kaldım ve çok işime yaradı.
TAZE BARBUNYA: Taze barbunyaları temizleyip poşetleyin. Pişireceğiniz zaman dondurcudan çıkarıp kuru barbunya gibi pişirin tabiki daha kısa sürede.
Gelelim meyvelere
* Komposto yapmak için erik,kayısı,kızıkcık,çilek,vişne,böğürtlen koyabilirsiniz. Meyveleri iyice yıkayıp kurutup poşetleyin. Çıkarınca komposto yapacaksanız tencereye atıp üzerine su ilave edip kaynatın. Taze meyveleri komposto yaparken şekeri su kaynamadan koyarsanız meyveler dağılmaz.
* Meyveleri reçel yapmak için koyuyorsanız(sadece çilek ve vişne koyuyorum reçellik) Vişnenin çekirdeklerini çıkarıp poşetleyin. Reçel yapmak için üstüne şekeri ilave edip ocağa koyun.
* Portakal ve limon kabuklarını rendeleyip küçük poşetlerle dondurun. Keklerde kullanabilirsiniz.
* Kuru fasulye,barbunya,nohut,göce gibi bakliyatları bir gece önceden ıslatın daha sonra süzüp poşetleyin. Böylelikle ilk aşamayı geçmiş olacaksınız. yada haşlayarak poşete koyup saklayabilirsiniz.
* Sarımsakları ezip plastik bir kabın içinde dondurabilirsiniz. Donana kadar çok koku yapıyor ama iyice donduktan sonra bu koku kalmıyor. Daha sonra kaşıkla üzerinden kazıyarak istediğiniz kadar kullanbilirsiniz.
* Yaprak sarması,karalahana sarması ve çeşitli biber dolmalarını poşetleyip saklayabilirsiniz. Çıkarınca donuk olarak tencereye dizin üzerine zeytinyağı ve sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin.
* Eğer çok vaktiniz yoksa kıymayı soğan ve salça ile kavurup dondurabilirsiniz. Sakın tuz koymayın. Tuz asitleşmesine neden olabilir. Yemeklerinize hazır kıyma ile başlayıp zaman kazanabilirsiniz. Bu şekilde karnıyarık içinide hazırlayabilirsiniz.
* Her türlü köfteyi hazırlayıp dondurabilirsiniz. Ben pirinçli köfte,kuru köfte,sulu köfte için köfte,balık köftesi,tavuk köftesi,sebze yemekleri için küçük köfteler hazırlayıp yağlı kağıt serdiğim tepside donduruyorum. daha sonra poşetleyip kaldırıyorum. İstediğinizde içinden yeteri kadar alıp kullanabilirsiniz.
* Et döner ve tavuk döner hazırlayıp dondurabilirsiniz.(yapılışını daha sonra anlatacağım.)
* Un kurabiyesi hazırlayıp istediğiniz formda streç filme sarıp dondurun. Kullanacağınız zaman dondurucudan çıkarıp dilimlenecek kadar yumuşayınca dilimleyip fırınlayın.
* Artan keklerinizi streç filme sarıp dondurun. Yemek istediğinizde çıkarıp oda ısısında bırakın yavaş yavaş koyduğunuz andaki tazeliğine dönecektir.
* Hazır yufkadan sigara böreği,buzluk böreği,mantarlı börek(yapılışını daha sonra vereceğim) vb börekler hazırlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepside dondurun. Daha sonra poşetleyin. Çıkarınca donuk olarak tepsiye dizip yumurta sarısı sürerek pişirin.
* Mantı makarnaları doldurup dondurun acil durumlarda çok işe yarıyor. Özellikle çocuğunuz gecenin bir yarısı mantı diye tutturursa:))
* Ev mantısı hazırlayıp poşetleyip dondurabilirsiniz.
* Küçük küçük doğradığınız işkembeyi dondurup saklayın. Çorba için hazır olur.
* Eğer küçük bebeğiniz varsa onun için hergün ayrı çorba hazırlamaya yetişemiyorsanız hazırladığınız çorba hiç ellenmemişken buz kalıplarına döküp dondurun ve poşetleyip üzerine tarih atın. 6 hafta tazeliğini koruyacaktır. Çıkarınca küçük bir kaba koyup çok kısık ateşte eriterek kullanın.
* Milföy hamuru yapıp dondurabilirsiniz.(Yapımını daha sonra vereceğim)
* Eğer balık dondurmak istiyorsanız balığı iyice temizleyip yıkayın. Süzüldükten sonra bir tabağın içinde dondurucuya koyun. Biraz sertleşince çıkarıp suya daldırın. Üzerini ince bir buz tabakası kaplaması gerekiyor. Daha sonra poşetleyip dondurun. Kullanacağınız zaman dondurucu kokusu sinmesin istiyorsanız ve iyice çözdürüp kullanacaksanız süt içinde çözdürün.
* Ben hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkarıp birbirine yapıştırıp mısır ununa bulayarak tepsiye diziyorum. İkinci kat olacaksa arasına yağlı kağıt koyuyorum. İstediğinizde dondurucudan çıkarıp fritözde bol yağda kızartın. Çok lezzetli oluyor. Bunun için bir su bardağı yağ alan bir fritöz bile aldım:))
* Hamsi tava yapmak isterseniz hamsileri temizleyip mısır unuyla unlayıp sırt sırta dizin. Bunun için tek kullanımlık piknik tabaklarından faydalanın. streç filmle sarıp dondurun. Kullanacağınız zaman tabaktan direkt tavaya alarak pişirin.
* Tavuk dondurmak istiyorsanız parçalanmış tavuğu iyice yıkayıp kurulayın. Poşete yan yana dizip dondurun. Üst üste gelmemesine dikkat edin. Çözünürken eşit zamanda çözünmezler çünkü. Çözdüreceğiniz zaman buzdolabının alt rafına alıp çözdürün.
* Ben 2 kilo kıyma alıp rastgele 100 gr lık paketler hazırlıyorum. Poşetin içine incecik yayıp donduruyorum yemek yapacağım zaman çok kısa sürede çözünüyor.
* Evde kalmış olan peynirlerinizi dondurucuda saklayın. Çözdürüp börek içi olarak kullanabilirsiniz.
* Ev yapımı et yada tavuk suyu hazırlayın. Buz kalıplarına döküp dondurun. Böylelikle az miktarda kullanmak istediğinizde sorun olmaz.
* Hazırladığınız meyve sularının bir kısmını buz kalıplarında dondurun. Meyve suyunu servis ederken bu buzları kullanın. Böylelikle normal buz gibi çözünüp meyve suyunun tadını değiştirmez.
* Mumlarınızıda dondurucuda saklayın. Kullanırken daha uzun süre yandığını göreceksiniz.
* Bu arada çözdürdüğünüz eti bir daha asla dondurmayın. Bezelyeyi yazmayı unutmuşum ama onuda herkes biliyordur zaten.
Biliyorum çoook uzun bir yazı oldu ama aklıma gelen herşeyi yazmak istedim. Daha sonra hatırladıklarım olursa yine eklerim.
NOT: Daha önceki yazıma yorum yazan Emine arkadaşım meyve suyunu buz poşetlerinde sakladığından bahsetmişti. Bana o konuda ayrıntı yazarsanız sevinirim.

1 comment:

Anonymous said...

Basarili blogunuzdan dolayi sahsinizi tebrik ederim. Yemek ve lezzet duskunlerinin bulustugu kisa zamanda buyuk atilimlar gerceklestiren(http://yemeksaati.net/forum ) uyesi olarak. Takdir ettigim tarif ve deneyimleriniz den birkacini izniniz olur ise. Sitemizde kaynak adresi belirtilerek, yorum birakilabilecek sekilde yayinlamak istiyorum. Konu ile alakali buradan veya foruma buyurun (sadece uyeler yorum
yazabiliyor ve imza bolumune blog linkini ekleye biliyor) dusuncelerinizi bildirirseniz sevinirim. Tesekkurler, Aleyna-Dilara