Tuesday, October 9, 2007

DİYABETİK MUFFİN

Tarif çok isteyerek aldığım ve sonuçlarından çoook memnun kaldığım bir kitaptan. Beyaz unsuz şekersiz hamur işleri. Kitabın yazarları bir anne kız olan Arzu AYGEN-Ülfet AYGEN. Kitapta hayatımızdan zararlı maddeleri çıkararak yapabilceğimiz hamur işleri yer alıyor. Ayrıca kitabın arkasında ekolojik ürünleri alabileceğiniz adreslerde verilmiş. Beyaz un yerine tam buğday unu,mısır unu vb,rafine şeker yerine bal ve pekmez,tuz yerine deniz tuzu kullanılmış. Tarife gelince yapımı en fazla beş dakika süren ama tadı gerçekten güzel olan bir muffin çıktı karşıma. Deneyin pişman olmazsınız:))
MALZEMELER:
5 yemek kaşığı eritilmiş oda sıcaklığında tereyağ
1 çay bardağı pekmez
2 yumurta
1 çay bardağı ayran
1 çay bardağı süt
2 su bardağı tam buğday unu
1,5 tatlı kaşığı karbonat
1 tutam deniz tuzu
1 tutam muskat rendesi(ben kullamadım)
YAPILIŞI:
Fırınınızı 200 turbo ise 180 dereceye ayarlayın. Kek kalıplarınızı erimiş tereyağla yağlayıp hafifçe unlayın.Eritilmiş tereyağını,pekmezi,yumurtayı,ayran ve sütü ekleyip iyice çırpın. Mikser kullanmanıze gerek yok. Un ve karbonatı karıştırıp elekten geçirin. Elekte kalan kepekleride una ekleyin.
Üzerine tuz ve muskat ekleyip karıştırın ve sıvılara ekleyin. Tahta bir kaşıkla çok az karıştırın. Unda topaklar kalırsada önemsemeyin çok az karıştırmanız yeterlidir. Karışımı kaplara paylaştırıp sıcak fırında 12-15 dakika pişirin. Kürdanla kontrol edip fırından çıkarın. Oda ısısına gelince kalıplardan çıkartın ve iyice soğuması için tel ızgaraya dizin. Bizim alıştığımız kekler kadar tatlı değildi ama ben diyabetlileri düşünerek orjinal tarifi yazdım. Kendinize yapacaksanız pekmez miktarını ikiye çıkarabilirsiniz.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No comments: