Thursday, September 20, 2007

OYUN HAMURU

Çocuğunuza içinde ne olduğunu bildiğiniz tamamen doğal ve sağlıklı bir oyun hamuru yapmak istemezmisiniz. Hemde hazır olanlara göre çooook ucuz. Üstelik kapalı bir kapta saklanarak 3 hafta kullanılabiliyor.
MALZEMELER:
1 su bardağı un
1/2 su bardağı tuz
1 su bardağı su
1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı krem tartar
İstediğiniz renk gıda boyası
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri iyice karıştırıp teflon bir kabın içine koyun. Ocağı çok kısık açarak üzerine koyun ve hızlı hızlı karıştırarak pişirin. Tencereye yapışmaması ve topaklanmaması gerekiyor.Kaşığa yapışmayacak hale gelene kadar pişirin. Soğuyunca hamurunuz oynamaya hazırdır. Hazır satılan hamurlardan hiç farkı olmuyor. Gördüğünüz yeşil hamuru 100 cc lik su bardağı kullanarak yaptım yani baya büyük bir hamur oluyor.
Krem tartarı aktarlardan yada pasta malzemeleri satan yerlerden bulabilisiniz. 150 gr lık paketleri 5 ytl gibi fiyatlara satılıyor. Yani çok pahalı değil. Tabi krem tartarı daha sonra nerde kullanırım diyorsanız kabartma tozu yerine karbonatla karıştırıp kullanabilirsiniz. Böylece kabartma tozu ile beraber bir sürü kimyasal katkı maddesi de almanız gerekmez:))
2 ölçü krem tartara 1 ölçü karbonat 1 ölçü mısır nişastası ekleyerek kendi kabartma tozunuzu hazırlayabilirsiniz. Ağzı kapalı bir kavonozda uzun süre saklayabilirsiniz. (3 beyazsız hamur işleri kitabından alınmıştır.)

1 comment:

Berna said...

Merhaba, uzun süredir bu tarifi uyguluyorum, öncelikle teşekkür ederim :)
Blogumda tarifinizi paylaştım (tabi ki linkinizi vererek) umarım sakıncası yoktur: http://ekinvebiz.blogspot.com/2010/10/ev-yapm-oyun-hamuru.html

Sevgiler...