Wednesday, October 10, 2007

KIYMALI PİDE

Ramazan denince aklıma ilk gelen şeydir kıymalı pide. Çocukluğumda ezan saatinde fırının önünde götürdüğümüz içten yapılan pideleri beklerdik. Fırıncı her pidenin üstüne ismimizi yazar yapıştırırdı. Herkes başında bekler kendi adı yazan pideleri toplar alırdı. Fırıncı erken gitmemizi istemez bizi ezan okunana kadar bekletirdi ki pideler soğumasın diye:)) Hatta bir keresinde kıymalı harcı götürüp bıraktık. Tabi ezana yakın gelin dedi. Ezan saati bir gittik bizim pidelerin yerinde yeller esiyor. Yerinede içi berbat bir peynir ve taze soğanla yapılmış pideleri bırakmışlar. E o saatte naparsın aldık eve getirdik ama kimse yiyemedi:))
Yıllar olmuştur dışarıdan pide alıp yemediğim. Hele çocuğum olduktan sonraki herşeyi kendim yapma takıntısı beni bu hale getirdi. Evde yapmak hem daha ekonomik hem daha sağlıklı hemde daha lezzetli. Hemde çok kolay. Yani ünlü bir pide ustası olmaya gerek yok. Ben o dışarda satılan kocaman ekmek gibi kabarmış pideleri hiç sevmiyorum. O yüzden hamuru mayalandırmadan ve ince açarak yapıyorum. Siz daha kalın istiyorsanız hamurun biraz mayalanmasını bekleyebilirsiniz.
MALZEMELER:
Hamuru için:
1 kilo un
Yarım paket yaşmaya yada 1 paket instant maya yada 1 çorba kaşığı pakmaya:))
Tuz
Su
İçi için:
Kıyma
Domates
Kuru soğan
Biber(arzuya göre)
Tuz
Karabiber
1 kaşık salça
İsterseniz sarımsak(ben koymuyorum)
2 yemek kaşığı un
YAPILIŞI:
İlk önce hamuru yoğurun ve bezelere ayırın. Üstünü bezle örtüp yarım saat kadar dinlendirin. Diğer tarafta domatesin kabuklarını soyun ve sıkarak çekirdeklerini çıkarın,küçük küçük doğrayın.Soğanı temizleyin ve çok ince doğrayın. Kıymayı,domatesi,soğanı,tuzu,karabiberi,salçayı ve unu koyup karıştırarak içi hazırlayın. İçine koyduğunuz un pişerken kıymanın toparlanmamasını sağlıyor. Yani koyduğunuz harç o şekilde kalıyor. Dinlenmiş olan hamurları merdane yada oklava ile pide şekline gelecek şekilde açın. Fazla ununu silkeleyin.İçine harcı yayın ve kenarlarını kapatın. İki ucundan tutup kaldırın ki hamur biraz esnesin. Havada fazla tutmadan unlanmış tepsiye dizin. 220 derece fırında kıyma pişip kenarları hafif kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca kenarlarına sıvıyağ yada tereyağ sürüp önce bir kağıtla sonra temiz bir bezle üstünü örtüp dinlendirin.
Ben bu sefer kıymayı yetiremeyince kalanları sucuklu-kaşarlı yaptım. Hatta üstlerine çırpılmış yumurta döktüm. Valla kıymalılardan daha çok rağbet gördüğü kesin. Çok lezzetli olmuşlardı. Tavsiye ederim.
Buda pişmiş halleri
Bütün yapım aşamalarını fotoğraflamak aklıma gelmedi. Allahtan son anda sucukluları çekebildim:))
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 comments:

yesim`in sofrasi said...

bu siteyi buldugum iyi oldu kiymanin topaklanmasini onleyemiyordum bir turlu (guya asciyim) :-) harika gorunuyor pideler

akdenizkizi.blogspot.com said...

enfesss olmuş ellerinize sağlık....ama sayfaya mola vermişsiniz sanki?