Tuesday, October 2, 2007

ÇİĞBÖREK

Bir Eskişehir'li olarak belkide ilk yayınlamam gereken tarif olmalıydı çiğbörek. Ama bir türlü yapmaya fırsat bulamamıştım. Eşim geçen hafta Eskişehir'e gitmişti. Tabi orda çiğbörek yediğini duyunca rüyalarıma girdi. Hemen işten gelip ilk iş hamur yoğurdum. Sanki yıllardır yemiyormuşum gibi öyle tatlı geldi ki anlatamam.
Asıl adı şığbörekmiş. Bol kızgın yağda kızartılırken hamurun çıkardığı sesten dolayı bu adı almış. Zaman içinde halk arasında yuvarlanarak çiğbörek adını almış. Eskişehir'de özellikle tatarlar yapar ama tadını bilmeyen ve bencede sevmeyen yoktur. Size tavsiye Eskişehir'e giderseniz mutlaka Papağan Çiğbörek Salonu'na uğramanız:)) O zaman niye bu kadar ballandıra ballandıra anlattığımı da anlarsınız.
MALZEMELER:
Hamuru için
Un
Su
Tuz
İç harcı için
Kıyma
Soğan
Tuz
Karabiber
1 bardak su
YAPILIŞI:
Un,su ve tuzu bir kaba koyup kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Cevizden biraz büyük bezelere ayırıp yuvarlayın. Üstüne bez örtüp oda ısısında yarım saat dinlendirin. Diğer taraftan soğanı rendeleyin. Kıymayı,soğanı,tuzu ve karabiberi karıştırın. İçine yavaş yavaş su ilave edin. Çiğ böreğin en büyük özelliğidir. Bu su sayesinde içindeki kıyma sulu ve yumuşacık olur. Su ekleyip kıymayı iyice karıştırın. Kıymanın yağı kaşığın arkasında toplanmaya başlayınca içi hazırdır. Dinlendirdiğiniz hamurları tabak büyüklüğünde açın. Kıymalı harcı sürekli karıştırıp suyunu çekmişse ilave edin. Açtığınız hamurun yarısına kıymalı harcı yayın diğer yarısını üstüne kapatıp rulet yada bir tabak yardımıyla kenarlarını düzeltin. Bol kızgın yağa atıp kızartın. Yanınada şöyle güzel bir ayran yapın:))
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No comments: