Friday, March 21, 2008

YE#32 ÇORBALAR VE İKİ TARİF

Adındanda anlaşılacağı gibi bu ayki etkinliğimiz çorbalar. Sevgili Lama etkinliğin ev sahibesi. Hepinizin bildiği gibi kendisi yeni anne oldu. Kendisine küçük bebeği ile mutlu ve sağlıklı bir ömür diliyorum. Yeni annelerin katı gıdalara geçtiklerinde kurtarıcısı çorbalardır malum:)) Bende oğlum küçükken o kadar çok çorba araştırdım ki tahmin bile edemezsiniz. Kocaman bir çorba arşivine sahibim:)) Oğlumun sadece çorba yediği dönemlerde günde 3-4 çeşit çorba hazırladığımı hatırlıyorum hem çeşit olsun hemde sıkılmasın diye:)) Tariflere geçmeden önce çocuğunuz küçükken kulağınıza küpe olması gereken bazı şeyler yazmak istiyorum. Aslında bu konuda bir kategori açmak istiyorum ama küçük bir bebeğe ihtiyacım var:)) Çünkü ancak o zaman resimli bebek menülerim olabilir....
*Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar yemeklerine tuz yada şeker eklemeyin. Tuz böbrek gelişimine zarar verebilir.
*Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar kesinlikle bal kullanmayın. Alerjik bünyeli çocuklarda ciddi problemlere yol açabilir.
*Bebeğinize ilk verebileceğiniz sebzeler kabak,patates ve havuçtur.
*Bebeğiniz için hazırladığınız çorbalarda kesinlikle kavurma işlemi yapmayın. Sebzeleri buharda pişirip püre haline getirmek en uygun metotdut.
*Bebeğiniz için hazırladığınız çorbalara sıvıyağ olarak zeytinyağı ekleyin ama çorba piştikten sonra üzerine çiğ olarak ekleyin.
*Bebeğiniz için hazırladığınız çorbayı yapılıp soğuduktan hemen sonra buz kalıplarına döküp dondurun. Kalıplardan çıkarıp buzdolabı poşetine koyarak üzerine tarih atın. Bu şekilde 6 hafta tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Malum çalışan bir anneyseniz hayat kurtarıcıdır:)) Kullanacağınız zaman iki kalıp çorbayı küçük bir cezve içinde çok kısık ateşte eritebilirsiniz.
*Bebeğinizin ayı ilerledikçe çorbalarında tavuk yada et suyu kullanabilirsiniz. Bu sularıda buz kalıplarında dondurup poşetlerseniz bebeğinize yetecek kadarını alıp kullanabilirsiniz.
*İlerleyen aylarda sebze çorbalarına baklagillerden ekleyebilirsiniz. En iyi tercih mercimektir. En kaliteli bitkisel protein mercimekte bulunuyormuş...
*Bebeğinizin yemeklerine salça kullanmayın. Konserve ürünlerden kaçının. Bunun yerine taze domatesi kullanın.
HAMUR ÇORBASI
Rahmetli halama ait bir tarif bu çorba. Ben küçükken ramazanlarda bize gelir babamla birlikte oruç tutardı. Çokta marifetliydi. Yemeğide çok severdi. Kendince icat ettiği tariflerden biride bu çorbaydı. Yani bana öyle söylemişti:)) Bir yöreye ait midir,bilinen bir tarif midir bilmiyorum. Tek bildiğim tadının çok güzel olduğu ve oğlumun severek yediğidir:)))
MALZEMELER:
1 su bardağı un
1 adet kurusoğan
2 diş sarımsak
4-5 bardak su
2 kaşık salça
Tuz
YAPILIŞI:
Kurusoğanı rendenin en ince tarafı ile rendeleyin. Bir su bardağı unu,tuzu ve biraz su ekleyerek hamur yoğurun. Hamurdan küçük parçalar kesip elinizle sulu köfte yapar gibi yuvarlayın. Unlanmış tepsiye koyup sallayarak birbirine yapışmasını engelleyin. Tencereye yağ koyup salçayı kavurun. Üzerine suyu ilave edip kaynatın. Kaynayan suya hazırladığınız hamurları ilave edip iyice pişirin. Pişen hamurlara sarımsak rendesini ekleyip bir taşım daha kaynatıp kapatın.Çorbanın daha koyu olmasını istiyorsanız biraz un ekleyebilirsiniz. Sıcak sıcak servis yapın. Daha ılık yemeyi tercih ediyorsanız tabağınıza biraz yoğurt ekleyebilirsiniz. O şekildede tadı çok güzel oluyor.
PİRİNÇLİ TAVUKLU ÇORBA
Aslında bu çorbayı şehriye ile yapıyorum ama bu sefer pirinçle yaptım.Çünkü çocuklar pilava bayılıyorlar ama çorbalarda pirinci pek sevmiyorlar. Ama damak tadı şimdiden gelişsin ileride yemek seçmesin diye her yolu deniyorum:))
MALZEMELER:
2 adet tavuk but
1 litre tavuk suyu
Yarım çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça
Zeytinyağı
Tuz
Nane ve kekik
YAPILIŞI:
Tavuk butları iyice yıkayıp haşlayın. Çok ince süzgeçten süzerek içinde partikül kalmamasını sağlayın. Tencereye zeytinyağı koyup salçayı ekleyin. iyice kavurduktan sonra süzdüğünüz tavuk suyunu ekleyin. Haşladığınız tavukların derilerini ayırıp etlerini didikleyin. Kaynayan çorbaya ekleyin. Pirinçleri iyice yıkayıp süzün ve tencereye ekleyin. Pirinçler iyice pişene kadar kaynatın. Tuzunu ve baharatlarını ekleyip ocağı kapatın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!

13 comments:

sofraozlemi said...

hamur çorbasına benzer bir tarifte rahmetli ananemden biliyorum.çok nefis oluyor..her iki çorbada sıcacık olmuş ellerine sağlık cnm.
sevgiler.

Papatya Prenses said...

Bebekli bilgilerin hepsi çok güzel,paylaşımın için çok sağolasın:) İnşallah bir gün işime yarıycak:) kimbilir hangi gün:)))

hamur çorbasına bizimkiler uvmaç çorbası derler,bie sanırım ek olarak fasulyede oluyordu içinde.

Ellerine sağlık canım,sevgiler

TATLI DİYAR said...

Son günlerde blogcular üzerinde bir nazar dolanıp duruyor, hastalananlar, ameliyat olanlar, bilgisayarına virüs bulaşıp bilgisayarı çökenler…Biz de (Sibel, Bilun ve Hülya) bir nazar etkinliği yapmaya karar verdik.Bu düşünceden çıktık yola…derken etkinliklerimizi ve dostluğumuzu sürdürelim istedik ve yeni bir blog oluşturduk: BİR FİNCAN KAHVENİN 40 YIL HATIRI VAR. Artık her ay bu blogda yeni etkinliklerle birlikte olacağız. İlk etkinliğimiz NAZAR ETKİNLİĞİ…Sadece yemek, pasta, börek de değil isterseniz sizin tasarımınız olan, kendi yaptığınız nazar temalı elişlerini, nazarlıkları, resimleri vb. de göndererek katılabilirsiniz etkinliğe, ama mutlaka kendi yaptıklarınız, özgün çalışmalar olmalı...

Etkinliğimizin son katılım tarihi 20 Nisan. Bu tarihe kadar hazırladığınız nazar konulu yemekler, pastalar , kurabiyeler ya da el işlerinizi (hatta bizim aklımıza gelmeyen ilginç tasarımlarınızı) adınızı, yaşadığınız şehir veya ülkeyi, blogunuzun adresini kahvefincani@gmail.com adresine göndermeniz yeterli. Ama 21 Nisan'dan önce kesinlikle blogunuzda yayımlamayacaksınız. Katılımcılar diğerlerinden etkilenmemeli...Kendi özgün tasarımlarını yaratmalı...Bloğu olmayan arkadaşlar da hazırladıklarını aynı adrese gönderebilirler. Bol yaratıcılık dolu günler diliyoruz ve birbirinden güzel olacağından emin olduğumuz tariflerinizi bekliyoruz.Haydi bakalım nazardan korkmadığımızı dünya aleme gösterelim...

Etkinlik logosu ve detaylar için Bir Fincan Kahvenin 40 Yıl Hatırı Var ziyaret ediniz.

ezginin mutfağı said...

her iki çorbada birbirinden enfes görünüyor canım ellerine saglık kocaman sevgiler

Feyza Fidan said...

Enfessss olmuş iki çorbada Naşide'cim, mis gibi valla..İnsan içti mi ne başı ağırır ne gözü.. rahmetli annanemin sözüdür :)
Ellerin dert görmesin,
Kucak dolusu sevgiler...

Aynur said...

ay ben bu bilgiler icin cok gec kaldimmm galibaaaa :((

Neyse saglikli evlatlar bnasip etsin insallah allah...

ellerine saglik nefis ikiside

iyi aksamlar canimcim:)

www.aynurdantarifler.blogspot.com

ikizlerinannesi said...

ellerine saglik canim mis gibi iki corbada benimkilerde cok sevet corbayi sevgiler iyi pazarlar

anneminkiziyim said...

Canim,
bas sagligi dilegin icin cok tesekkürler, Allahim hepimizin gecmislerine rahmet etsin, malesef elden duadan basaka yapilacak yok, sevgiler....

rumeysaninruyasi said...

günaydınn ellerine sağlık nefiss gözüküyor sevgiyle kal

Ayse Pamuk said...

ben bir kaşın ondan bir kasık bundan yiyorum nefis olmuşşşş ellerine sağlık

emineninemekleri said...

Nasidecim,canim ellerine saglik. Inan cokkkkkkkkkk nefis görünüyorlr.



Kocaman öpüyorummmmmmmmmm
Emos

eyvahhyemekyandiocakbatti said...

şekerim çorbaların pek güzel olmuş elciklerine sağlık....öpüyorum..sevgilerimle

sarımutfak said...

çorbalar nefis kankacım
bu havalarda iyi giderler
ellerine sağlık