Sunday, February 10, 2008

ÇARŞAF BÖREĞİ

Çarsaf böreğini her zaman afiyetle yiyen ben nedense hiç denemeyi düşünmemiştim. Çok ünlü olan tarifler çok zormuş gibi gelir bana:)) Ama nihan'ın sayfasında çeşit çeşit çarşaf böreği gördükçede neden denemiyorum diye düşünmeye başladım. Önce kısa bir araştırma yaptım tabikii. Orjinal tarifte hamura maya konmazmış ama mayalı hamur daha kolay açılırmış. Biraz düşündükten sonra orjinalini denemeye karar verdim. Yapamazsam ikinciye mayalı denerim dedim:)) Aman allahım ne kadar kolay birşeymiş bu. Bu güne kadar niye denememişim ki:)) Ne yufka açmayı bilmeniz gerekiyor nede kalın olursa diye korkmanız:)) Hele hamur biraz fazla dinlenince soğan zarı kadar inceliyor. Ama küçük bir ayrıntı tırnaklarınız çok kısa olmalı yoksa hamur çok kolay yırtılabilir. Orjinal tarife göre böreğin üstüne yoğurt,yumurta karışımı gibi şeyler sürülmezmiş. Yumuşamasın diye. Sadece sıvı yağ sürmek gerekiyormuş. Bende öyle yaptım tabiki ama bir dahaki sefer yağın içine yumurta sarısıda koymayı düşünüyorum. Daha parlak olsun güzel kızarsın diye. Aaa tabi bu arada başka sefer mayalı olanıda deneyeceğim. Belki onu aşamalı olarak resimleyebilirim. Eşim yoldayım geliyorum diyince resim çekmeye fırsatım olmadı çünkü:)) Ben kullandığım ölçüyü yazıyorum size. Bu ölçülerle bir büyük boy fırın tepsisi ve küçük bir tepsi daha çıktı. Büyük yuvarlak bir masam olmayınca bu hamuru 6 bezeye ayırdım. Küçük küçük açtım. Lütfen sizde korkmadan deneyin. İnanılmaz kolay ve inanılmaz lezzetli bir börek. Hamurun nasıl açıldığını canlı izlemek isterseniz bu videoyu izleyin. Ben onu izledikten sonra yapmaya karar verdim:))) Nihan yapım aşamalarını çok güzel resimlemiş. İsterseniz onun blogunu ziyaret edin. Hemde orda çeşir çeşit çarşaf börekleri göreceksiniz.
MALZEMELER:
Hamur için:
5 su bardağı un
2 su bardağı su(una göre değişir ama çok sert bir hamur olmayacak)
Tuz
Hamurların arasına sürmek için sıvıyağ
İç malzemesi için:
4 adet orta boy patates
1 adet kurusoğan
Tuz
Karabiber
Arzuya göre kıymada eklenebilir
YAPILIŞI:
Önce hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru istediğiniz büyüklükte bezeler ayırın. Oklava ile iki tabak büyüklüğünde açın. İçine bolca sıvıyağ sürüp ikiye katlayın. Üstüne bir bez örtüp 15-20 dakika dinlendirin. Hamur ne kadar çok dinlenirse o kadar kolay açılıyor. Hamurlar dinlenirken iç harcını hazırlayın. Bunun için patates ve soğanı incecik küçük küpler halinde doğrayın. Patatesin haşlanmaması ve rendelenmemesi gerekiyormuş. Hamuru ıslatıp kalınlaştırmaması için. Doğradığınız patates ve soğana tuz ve karabiber ekleyin. İç harcınız hazır. Dinlenen hamurun bir tanesini temiz bir bez üzerine alın ve kenarlarından hafif hafif çektirerek açmaya başlayın. Hamur inanılmaz esniyor ve kendinin dört beş katı büyüyor. Hamuru açtıktan sonra iç harcını serperek koyun. Birazda sıvıyağ gezdirin. Bezin bir kenarından tutup hafifçe yuvarlanmasını sağlayın. Aynı işlemi diğer tarafada yapın. Kendi etrafında yuvarlayıp tepsiye yerleştirin. Diğer hamurlarada aynı işlemi yapıp tepsiyi doldurun. Üzerine sıvı yağ sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kabarıp kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!

18 comments:

Anonymous said...

merhabalar;
ellerine sağlık canım.aslında hiç bir yemek zor değil.zor olan başlama aşaması:))karar verdiğinde herşey kendiliğinden oluyo zaten:))sevgilerimle.
asotu.blogcu.com

Anonymous said...

nihana göre çok kolay değil mi baktım sencede çok kolay ohh filmide ne güzel valla
ellerine sğalık
sevgilerrr

Anonymous said...

Canımmmm benim, nefis olmuş. Nihanımda görüğümden beri canım çekiyor. Annem yaparken çarşaf böreğine yardım ederdim ama beceremem diye hiç cesaret etmedim. Denemeli aslında ne olabilirki değil mi :))

Ellerine sağlık bitanem.

sıcacık sevgiler. iyi pazarlar.

www.misssgibi.com

Zeynep'le Tarifler said...

öyle güzel görünüyor ki...
ellerine sağlık canım
insanın hemen yapıp yiyesi geliyor:)))

öpüyorum kocaman kocaman

EZGi :)) said...

çok iştah açıcı olmuş ellerine saglık sevgiler

Anonymous said...

slm ilk benmi yazıyorum yorum canım ellerine saglık börek çok güzel gözüküyor mııııııımm aldım bir dilim

SOFRAOZLEMİ said...

ohhh harika olmuş bu börek..ellerine sağlık cnm..
nihan herkese sevdirdi bu böreği..bende heveslendim iyice:)YAPMALIYIM.....
sevgiler

. said...

CARSAF BÖREGI MUSSSS GIBI OLMUS BELLI:CANIM ELLERINE SAGLIK,GÖRÜNTÜ KARSISINDA BAKAKALDIM.BÖYLESI GÜZEL BIR BÖREK KEYIFLE INDIRILIR MIGDEYE CANIMCIM:)))
YORUMUN ICIN TESEKKÜRLER.
IYI PAZARLAR.

anneminkizıyim said...

Merhaba canim, ellerine saglik, ne güzel ve detayli acikalmissin. Daha evel bende zor sanirdim, denedim, gercekten kolay ve lezzetli oldu. Ama bende uzun zamandir yaptigim yok, tekrar yapip denemem gerek, kiymali olmayanlardan ben alayim:)) nefis görünüyor, sevgiler...

TATLI DİYAR said...

canım naşidem
ellerine sağlık
çok severim çarşaf böreğini
snede pek güzel yapmişsin:)
sevgiler tatlım
öptüm

Anonymous said...

Ellerine sağlık.Çok güzel görünüyor böreğin. Çarşaf böreği denilince benim de ilk aklıma gelen isim annemdir.Sevgiler...

Feyza Fidan said...

Ellerine sağlık, harika olmuş börekler.Bende hep görüp hiç yapmadığım tariflerin arasına kaydetmiştim..Yapıcam artık farz oldu...
Sevgiler...

PAPATYA PRENSES said...

Blog alemi nino sayesinde teker teker çarşaf böreği ustası olmaya başladı:) Bakalım ne zaman bana sıra gelecek:))))

Ellerine sağlık,enfes görünüyor.
Sevgilerrr

sarımutfak-hande said...

slm kankacım
ağlama senlede buluşcam sözzz:):)
çok güzel bir buluşma oldu keşke gelebilseydin.bir dahakine inşallah.
börek nefis ellerine sağlık canımcım.
öptüm seni

emineninemekleri said...

Nasidecim ellerine saglik canimm böregin muhtesem görünüyor citir citir.

Görüsmek umuduyla..
Emine

Naile said...

Naşideciğim ellerine sağlık, sen zaten baya hamaratsın yapabilmiş olmana şaşırmadım ama ben kendim adına cesaret edemezdim sanırım :)

NiNo said...

canim benim ellerine saglik ne guzel olmus boregin guzel sozlerine de cok tesekkurler ben cok seviyorum bu boregi nedense pek kolay geliyor :D

SOFRAM said...

Canım ellerine sağlık çok güzel olmuş, bu börekten yedim ama kendim yapmadım, özellikle de Nihan da gördükte benim de yapasım geldi, burada da video görüntüsünü görünce artık bir ara yaparım artık.Afiyetler olsun.
sevgilerimle...