Artık turşu zamanı geçmedi mi dediğinizi duyar gibiyim. Doğru geç kaldım ama hem işyerim hemde evim aynı zamanda taşınınca 4 hafta kadar internet bağlantısız yaşamak zorunda kaldım ve bütün kış hazırlıklarım geç kaldı. Arşivde yer alması için yayınlamak istedim. Hem mutlaka seneyede lazım olacak dimi yani:)) Rahmetli annemden öğrendiğim turşu metodu. Şimdiye kadar hiç şaşmadı. Hatta yaz başında turşu suyunu bolca hazırlayıp cam kavonozlarda saklıyorum. İçine konacak sebzeleri aldıkça hazır turşu suyumu kullanıyorum:)) Neden derseniz mutlaka kaynamış soğumuş su kullandığım için en azından soğuma aşamasını önceden halletmiş oluyorum:))
MALZEMELER:
İstediğiniz kadar turşuluk salatalık
1 baş soyulmuş sarımsak
1 lt turşu suyu için 5 silme yemek kaşığı turşu tuzu
1 lt turşu suyu için 1 çay bardağı sirke
1 avuç nohut
1 yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI:
Salatalıkları suya koyup bir süre aralarındaki çamurların çıkması için bekletin. İyice yıkayıp bir kenara alın. Sarımsaklarınız soyulmamışsa dişlerine ayırıp su dolu bir kapta bekletin ki kabukları kolay soyulsun. Turşu için kullanacağınız suyunuzu iyice kaynatıp soğuması için bir kenarda bekletin. Nohutları yıkayıp kenara alın. Kavonozun içine salatalıkları ara sıra sarımsak ve nohut ekleyerek sıkı sıkı yerleştirin. Ayrı bir kapta soyuyan suya toz şeker,tuz ve sirkeyi koyup eriyene kadar karıştırın. Eğer tuzunuz şu kolay erimeyen tuzlardansa onu sıcak su içinde eritin. Hazır olan turşu suyunu salatalıkların üstünü örtene kadar kavonoza doldurun. Üzerine bir ağırlık yada bu iş için satılan plastik parçayı koyup kavonozu kapatın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.
Nohut turşu suyunun daha berrak olmasını sağlıyormuş. Rahmetli annem öyle söylerdi.
Şeker turşunuzun daha çabuk olmasını sağlıyor. Sirkeyi çok sevenlerdenseniz damak tadınıza göre sirke ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Salatalıklar renk değiştirip sarımsı olduğunda turşunuz olmuş demektir. Eğer daha çabuk olmasını istiyorsanız sıcak su kullanın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!
6 comments:
Naşide cim kışın olmazsa olmazı en önemli turşusu ellerine sağlık. Harika görünüyor.
Sevgiyle öpüyorum.
kışlıklar yapılmış o marmalet ne öyle hiç denemedim ellerine sağlık
Ellerine saglkik, eminim harika olmustur.
Guzel bir hafta sonu diliyorum, saglikla ve sevgiyle.....
geçmiş bayramını kutlarım canım anca fırsat bulabildim kusura bakma
kış yemeklerinin vazgeçilmezidir turşu bayılırım ellerine sağlık
Merhabalar canim, tursular marmeletler, kis icin her sey hazir ellerine saglik.
Annelerimizn metodu hep daha iyidir, sagolsunlar, sevgilerimle.....
Emeginize saglik tursunuz harika görünüyor benim de tursu deyince aklima salatalik ve karnibahar tursusu geleir sevgier
Post a Comment