Monday, September 14, 2009

TARHANA YAPIMI

Rahmetli annemden öğrendiğim ev tarhanası...Aslında evde birsürü tarhanam vardı bu sene. Ama küçük oğlum artık kocaman bir adam oldu ve tarhana yemesi gerekiyor:)) Evdeki bütün tarhanalar ya acı ya da baharatlı olunca bende oğlum için acısız bir tarhana yoğurdum. Bu sayede az yapmak isteyenler içinde ölçü elde etmiş oldum. Bu ölçülerden 2,5 kilo kadar tarhana çıktı. Siz isterseniz ölçüleri arttırıp azaltabilirsiniz.
MALZEMELER:
2 adet domates
2 adet kırmızı biber
2 adet çarliston biber
1 adet kurusoğan
1 kase haşlanmış nohut
1 kase süzme yoğurt
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
1- Nohutları bir gece önceden suya koyup bekletin. Ertesi gün haşlayıp suyunu süzün. Bütün sebzeleri iyice yıkayıp temizleyin.
2-Sebzeleri iri parçalar halinde doğrayın. Üzerine 1,5 su bardağı su ekleyip ocağa koyun.
3- Sebzeleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın.
4-Haşlanmış olan nohuta pişen sebzeleri ekleyip rondodan geçirin. Bu aşamada ince tel süzgeçtende geçirebilirsiniz. Ama ben sebzelerin kabuklarını atmak istemediğim için rondodan geçiriyorum. Merak etmeyin daha sonra bu kabuklar çorbanın üstünde yüzmüyor çünkü çok uzun aşamalardan geçeceği için görünmez hale geliyorlar.
5-Rondodan geçen sebzelerle koyu bir püre elde edin.
6-Bu püreye süzme yoğurt ekleyip elinizle iyice karıştırın.
7-Püreye aldığı kadar un ekleyip sertçe bir hamur elde edin. Bu hamuru büyükçe bir kaba koyup üstünü bezle yada kapakla örtün. Bu şekilde yaklaşık 5-7 gün kadar bekleyecek. Ne kadar uzun süre beklerse o kadar ekşi bir tarhana elde edersiniz. Bu süre zarfında tarhananız mayalanacağı için çokça kabaracak. Hergün sabah akşam yumruklarınızla tarhanayı yoğurup içindeki havayı çıkarmanız gerekiyor. Tarhananın kabarması durup güzel bir tarhana kokusu duyduğunuz zaman olmuş demektir.
1-Mayalanması biten tarhanayı elinizle yada bir kaşık yardımıyla küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine yayın. Oda ısısında direk güneş görmeyen havadar bir yerde ara sıra önünü arkasını çevirerek kurutmaya çalışın.
2-Elinizle ufaladığınızda parmaklarınıza yapışmıyorsa hamurları biraz daha ufalayın. Bu işlem daha kolay kuruması ve rondodan geçirirken kolaylık olması için.
3-Biraz daha kuruyan tarhananızı daha da küçültüp ara sıra karıştırarak kurutmaya devam edin.
4-İyice kuruyan tarhanayı rondodan geçirerek temiz bir bez üzerine yayın. Gelip geçtikçe karıştırarak iyice kurumasını sağlayın.2-3 gün oda ısısında kurutup cam kavonozda yada bez torbalar içinde saklayın. Sakarya çok nemli olduğu için ben cam kavonozda saklıyorum. Bu şekilde uzun süre dayanıyor.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!

11 comments:

keskinli said...

ben kendim hic yapmadim daha annecim sagolsun yapiyor hep cocuklar icin cok besleyici ellerine saglik sevgiler

Bugün ellerinizi her zamankinden daha çok açın. Avucunuza melekler gül koysun, yüreğiniz coşsun. Kadir geceniz hayırlara vesile olsun.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel said...

Ellerine sağlık afiyetler olsun...

sevimin sayfasi said...

DERTLERIMIZ KUM TANESI KADAR KUCUK, SEVINCLERIMIZ NISAN YAGMURLARI KADAR BOL OLSUN. BU MUBAREK GUNDE SIZINDE HEYBENIZ SEVAPLA DOLSUN. DUALARINIZ KABUL OLSUN.

Naile said...

canım ellerine sağlık, ben de yapsam mı diyorum bu sene ama çok uzun sürüyor cesaret edemiyorum. Belki bu haftasonu veya son bayram günü bi cesaret girişirim yapmaya. tarif için teşekkürler.

Anonymous said...

Bayramin mübarek olsun canim. Sevgiler.

Bir Dilim Düş said...

Hiç yapmadığım hep hazır aldığım ama bir o kadar da yapmayı istediğim bir şeydi mutlaka deneyeceğim hatta hemen bu akşam başlıyorum işlemlere ellerine sağlık :)))

Sevgiler,
Evren

Selma - DUSBAHCESI said...

Istanbuldayken bir kere yapmak kismet oldu. Cok zevkliydi. Ellerinize saglik. Hollandadan sevgiler.

Mikrotem said...

merhaba arkadaşım az ölçüden verdiğiniz tarif insana yapmak için cesaret veriyor aldım tarifinizi mutlaka denicem elinize sağlık izmitten sevgiler

e. t. said...

ben burdurluyum. bizde böyle yaparız tarhanayı ve de bayılarak yeriz. tek fark içine azıcıkda tarhana otu ekleriz ve kokusu büyüleyici olur. elinize sağlık.

Sema Barutcu said...

Merhaba,
Dünyanın öbür ucunda tarhana içebilmemize vesile oldunuz. Şu an tarhanalarım kuruyor ama ben yaşken dayanamayıp bir tencere yaptım. Harika oldu. Çok teşekkür ederim. Annelerden tarif alıyoruz ancak ölçülü ve resimli olunca bir güven geldi yapayım dedim. Ayrıca sanırım siz Ekin'in Naşide Ablasısınız. Görüşmedik ama çocukken çok duyardım isminizi. Ben halasının kızıyım:) Bu bloga nasıl ulastım seneler önce hiç hatırlamıyorum. Ama yine memleketten uzakta pide tarifinizi yapmıştım. o da harika olmuştu. Eskişehirli olduğunuzu bildiğim için tarhananın da tam benim istediğim gibi olacağını biliyordum. tekrar teşekkür ederim.
Sevgiler
(Başka bir Naşide ablaysanız kusura bakmayın:))
Sema

Naşide Dönmez said...

Sema hanım merhaba uzun zamandır ilgilenemiyorum blogumla,yorumunuzu şans eseri gördüm. Çok sevindim. Evet o bahsettiğiniz Naşide abla benim. Tarhanayı beğenmenize sevindim.Rahmetli annemin tarifidir. Afiyet olsun.Yine beklerim.Sevgiler