Monday, November 5, 2007

KAPAMA

Kapama benim bildiğim kadarıyla Bulgaristan göçmenlerine ait bir tarif. Eskiden o yörelerde bahçede yakılan odun ateşi üstünde, üzerine kapak kapatılarak yapıldığı için bu adı almış. Tabi ben bahçeye ateş falan yakamadığım için şimdiki ev düzenine uyarlanmış hali:)) Denemenizi tavsiye ederim. Çünkü çooook lezzetli. Tabi orjinali gibi olamaz ama yinede nefsimizi köreltmeye yetiyor. Oğlumda bayılarak yiyiyor ya o zaten bana yetiyorda artıyor:))
MALZEMELER:
5-6 adet tavuk baget yada parçalanmış tavuk eti
1 ölçü pirinç
2 ölçü tavuk suyu
Bol karabiber
Tuz
Birkaç parça margarin yada tereyağ
YAPILIŞI:
Tavukları iyice yıkayıp süzün. Tencereye üstünü örtecek kadar su ve tuz ekleyip tavukları iyice haşlayın. Tavuklar haşlanırken pirinci bir kaba alın üstüne bir tutam tuz ve kaynar su ekleyerek yarım saat dinlendirin. Dinlenen pirinçleri iyice yıkayıp süzün. Tepsinin altına ince bir tabaka halinde yayın. Haşladığınız tavukları süzün ve pirincin üstüne sıralayın. Tavuk suyunu ince tel süzgeçten geçirin ve iki ölçü suyu tepsinin kenarından yavaşça dökün. Yavaş yavaş dökünki tepsideki pirinçler karışmasın. Üstüne bolca karabiber serpin. Tabi çocuğunuz yoksa:))Üstüne parça haldeki katı yağı koyun. Pişirmek için kullanacağınız fırının statik fırın olması gerekiyor yada turbo özelliğini kapatmanız gerekiyor. Yoksa pirinçler hemen kuruyor. Fırının alt ızgarasını çalıştırıp tepsiyi zemine oturtun. Suyunu çekene kadar pişirin. daha sonra üst ızgarayı çalıştırıp tavukları hafif kızartın. Çok tutmayın yoksa pirinçler sertleşiyor. Piştikten sonra tepsiyi fırından alıp üstüne başka bir tepsi örtüp demlenmeye bırakın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!

6 comments:

mutlulukmutfaktagizlidir said...

Sevgili Atasofrası, çok çok güzel olmuş, ellerine sağlık! Karnım acıktı, ne yapıcam şimdi ben :((
Çok nefis görünüyorlar! En kısa zamanda denemek istediğim bir tarif bu! Ellerinize sağlık! Sevgiyle Kalın :)))

NiNo said...

nefis gorunuyor canim ellerine saglik

Unknown said...

Çoook iştah açıcı bir görüntü. Çok güzel bir yemek olmuş. Açken bakmamak lazım bloguna, harika şeyler yapıyorsun canım, ellerine sağlık. Sevgiler..

Sevil Altunel said...

slm naşidem
canım kapaman harika görünüyor ellerin dert görmesin..bayılırım..mmm...

Kevser - Elda'nin Annesi said...

Merhaba canim, sayfanla Selin'den dolayi tanistim. Tavuk ve pilav ikilisine hic hayir diyemem, harika görünüyor ellerine saglik.
Bana da beklerim, tekar görüsmek üzere hoscakal canim.

Selam ve sevgilerimle..

MUTFAKISTAN said...

cok guzel olmus ellerıne saglık canım ogluna afıyet olsunn
perıhan hanım neler hazırlamıs hepsı bırbırınden guzel