Wednesday, April 2, 2008

PIRASALI BÖREK

Rahmetli annemin meşhur böreğidir pırasalı börek. Uzun zaman olmuştu yapmayalı. Tadı damağımızda kaldı diyebilirim:)) Eşim önceleri pırasalı börek mii iyyy derken şimdi tam bir fanatik. Annem geleceğimizi duyunca hemen yapar koyardı önümüze. O zamanlarda birkaç kez denemiş ama onun kadar lezzetlisini yapamamıştım. Ama eşim artık annemden bile güzel yaptığımı söylüyor:)) Mutlaka deneyin derim çoook lezzetli ve kolay bir börek......
MALZEMELER:
Hamur için(Bu ölçülerden iki tepsi çıkıyor)
1 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ(ben zeytinyağı kullanıyorum)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
Hamurların arasına sürmek için 250 gr tereyağ
İçi için
Yarım kilodan daha fazla pırasa
Tuz
Sıvıyağ
Pırpılçıka
Pırpılçıka bulamayanlar beyaz peynir kullanabilir:))
YAPILIŞI:
Tüm hamur malzemelerini karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Yarım saat kadar dinlendirip bezelere ayırın. Ben iki tepsi için 20 bezeye ayırıyorum. Diğer yandan pırasaları temizleyip ince ince doğrayın. Çok az sıvı yağ ile yumuşayana kadar kavurun. Tuzunu ve pırpılçıkayı ilave edip soğumaya bırakın. Her bezeyi tabak büyüklüğünde açın. Bir tepsi için 10 beze kullanılacak. Beşi altta beşi üstte olacak. Tabak büyüklüğünde açtığınız bezelerin aralarına eritilmiş tereyağı döküp beşini üst üste koyun. En üstüne yağ sürmeyin. Beş adet hamuru buzdolabına koyup tereyağın donmasını sağlayın. Bu arada diğer beşide aynı şekilde hazırlayın. Dolaptan çıkardığınız hamuru bolca unladığınız zeminde açabildiğiniz kadar açın. Hamur lastik gibi olduğu için çok kolay açılıyor. Hatta açıldıkça açılıyor:)) Açtığınız hamuru tepsiye yerleştirip fazlalıklarını kenarlara doğru sarkıtın. Hazırladığınız içi yayın. Diğer beşten açtığınız hamuru üstüne yerleştirip kenarlarını tepsinize göre ayarlayın. Üzerine çatalla delikler yapıp kalan erimiş yağı üstüne dökün. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında kabarıp nar gibi kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyip servis yapın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!