Wednesday, February 6, 2008

ÇEŞMİNİGAR ÇORBASI

Bizim evde çorba sıklıkla tüketilen ve çok sevilen bir yemektir. Helede soğuk kış günlerinde....Durum böyle olunca bende önüme gelen her tarifi deniyorum ki çeşit bol olsun. Başka türlü insan her akşam ne çorbasi yapacağını şaşırıyor:)) Bu tarif Ömer Hacıoğlu'nun Osmanlı Yemekleri kitabından. Kremalı çorbaları seviyorsanız,mercimek çorbasını ve ekşiyi seviyorsanız mutlaka deneyin.
MALZEMELER:
1 su bardağı kırmızı mercimek
4 su bardağı su yada et suyu(ben tavuk suyu kullandım)
1,5 su bardağı süt(ben 1 bardak kullandım)
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağ
2 tane soğan
1 çorba kaşığı un
2 dilim ekmek
1 yemek kaşığı tereyağ(ekmekler için)
Çeyrek limon suyu
Tuz
Kırmızı biber
YAPILIŞI:
Tencereye yağı koyup eritin içine ince doğranmış soğanları ekleyip iyice kavurun.Soğanlar pembeleşince unu ekleyin ve sararana kadar kavurun. Yıkadığınız mercimekleri ve 4 bardak suyu tencereye koyup iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.Ateşten alıp blendırdan geçirin. Sonra tekrar ağır ateş üzerine alın. Yumurta sarılarını çırpıp limon suyu ile karıştırın. Tencereye önce sütü sonra yumurtalı karışımı azar azar ekleyin. Çorbayı bir taşım kaynatıp ocaktan alın.Ekmekleri küçük küpler halinde kesin. Bir kaşık yağı eritip ekmekleri pembeleşene kadar kavurun. Çorbayı kaselere koyup ekmekleri üstüne paylaştırın.Kırmızı biber ekleyip servis yapın.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!